Geen categorie

0 Geen voorkeur

Begrijp me niet verkeerd, ik wil echt niet terug naar de tijd dat we politici aanspraken met excellentie, maar een beetje meer aanzien en waardigheid voor het vak van politicus zou niet misstaan. Los van het gejij en gejou, en het aanspreken bij de voornaam, zijn volksvertegenwoordigers ondertussen verworden tot een horde jandoedels die zich alles maar moeten laten aanleunen.
In de ontembare hang de politiek weer bij de burger te brengen, of hoe je dat ook noemt, moeten politici zich steeds nadrukkelijker profileren als gezellige types, met gewone-mensen-hobby’s en huisdieren. Partijpunten? Ach joh, dat is allemaal bijzaak. Waar het eigenlijk om gaat is of de kiezer een goed gevoel krijgt bij een kandidaat. Daar wordt op ingezet, met als voorlopig hoogtepunt de site wiekiesjij.nl.
Op de site presenteren de verkiesbare partijleden zich aan het rode-potloodvolk, met een fotootje en een persoonlijk verhaal over ambitie, kwaliteiten en wat al niet meer. Dus lezen we dingen als: “ik ben werkzaam in een hotel te Roden bij de facilitaire dienst. Hiervoor heb ik ervaring opgedaan in de zorg en naschoolse kinderopvang. Mijn sociaal karakter en affiniteit met ouderen en de jeugd maken haar de aangewezen persoon voor de portefeuilles zorg, welzijn en sport.” Klinkt fris, net als: ik ben zeer geschikt als minister van financiën, want ik heb al meer dan tien jaar een pinpas.
Onder deze zwabberende pr-praat staan de voorkeuren van de potentiële gemeenteraadsleden: hun favoriete krant, goede doel, vervoersmiddel en dier. Leuk! De nieuwe gemeenteraad houdt hoe dan ook van honden en katten. En ze fietsen wat af.
Om te voorkomen dat het erg saai wordt, kun je op de site vanzelfsprekend ook een leuk testje doen. Aan de hand van vijftien vragen gaan we op zoek naar de ideale match. In welke wijk de gedroomde kandidaat woont, welke hobby’s hij of zij heeft (computergames, handwerken) en welk geloof er wordt aangehangen. Zo kan het gebeuren dat je een identieke klik hebt met iemand van de PvdA, de Stadspartij én de Partij voor de Dieren. Je schiet er niets mee op, maar gezien de vaak overcomplete profielen van alle kandidaten moeten we de site toch erg serieus nemen.
Zelf ben ik uitgekomen bij iemand van D66, omdat ik koos voor een autorijdende vegetariër, die van konijnen en gezelschapsspelletjes houdt en affiniteit heeft met ambtenaren en betere buurten.

Plaats een reactie