Geen categorie

Actie

Het was een ritje van vijftig minuten, in de trein van Groningen naar Leeuwarden, maar nog nooit heb ik in zo’n korte tijd zoveel gedoe over me heen gekregen als gisteren. Mijn eigen schuld want ik kon overal zitten in de bijna lege coupé, en toch besloot ik plaats te nemen tegenover een vijftiger met een vetkuif en een leren jack. Een Elvisfan, duidelijk te herkennen aan het rijtje buttons op zijn jasje en een smakeloos T-shirt met het pafferige hoofd van de King over de hele breedte van zijn buik.
Ik wijs naar de buttons. “Fan?” Had ik dat maar niet gedaan. Jazeker, de man was fan. Maar niet zomaar een fan, nee, een heel boze fan. Hij was laaiend. Des duivels. Hij had het helemaal gehad met België. In de stilte die volgde kon ik nog net ‘wat vervelend’ zeggen, want de man ging er eens even goed voor zitten. “Wat die Belgen doen was heiligschennis. Hoe halen ze het in hun hoofd om naar het Songfestival te gaan met een liedje dat zo schaamteloos de spot drijft met The King?”
Ik liet me bijpraten over wat onze zuiderburen hadden geflikt: een of andere Elvis-imitator had een beledigend liedje geschreven over Presley. Als ik het goed begreep, de fan had zijn emoties duidelijk niet onder controle en vloekte dat het een aard had, zingt de Belg dat Elvis te dik is om te rock ’n rollen en dat hij arrogant is. Ook sturen ze een huurmoordenaar op hem af om hem het zwijgen op te leggen.
“Tjongejonge” antwoord ik medelevend, “wat nu?”
“We gaan nadenken over acties tegen België.” roept hij strijdvaardig.
“We?”
“Ik ben de voorzitter van Jive ’n roll, een van de vele Elvis-fanclubs die ons land rijk is. Er zijn wel zeven fanclubs, alleen al in Nederland. Wereldwijd zijn er ongeveer driehonderd.”
“Heeft u al een idee?”
“Nou, om te beginnen kopen we geen Belgische producten meer. Daar stoppen we mee. En we pinnen ook niet meer bij de Fortisbank. Uit protest.”
“Helpt dat?”
“Jazeker helpt dat! Als alle Elvisfans ons voorbeeld volgen, dan kreunt de Belgische economie. En dat kunnen ze er met de huidige kredietcrisis niet bij hebben, geloof me maar.”
Omdat ik zo snel geen idee heb welke producten uit België. komen, beloof ik de man geen Belgische bonbons meer te kopen. Dat vindt hij aardig. “We kunnen alle hulp gebruiken, want ons clubje is maar klein. We hebben twintig leden, inclusief ons erelid.”
“Elvis?”
“Nee, Harm, onze webmaster. Fan van het eerste uur.”

Plaats een reactie