Geen categorie

Balletje opwerpen

Waar collega-columnisten vaak onbekommerd uitwijden over de boom in de achtertuin, het zoontje van vijf of de onvermoede geneugten van een avondje rummikuppen, benut ik mijn plek in de krant graag voor het onder de aandacht brengen van flagrante misstanden in onze samenleving. Niet dat ik de gewaardeerde collega’s het bezigen van particuliere reutelarij of een gebrek aan algemene betrokkenheid verwijt, maar het kan toch niet zo zijn dat ik weer de enige ben die het een volkomen schande vind dat de vaderlandse posterijen het verdommen een postzegelserie uit te brengen met afbeeldingen van onze nationale korfbalvedetten?
Nota bene, korfbal is de enige tak van sport waarin Nederland al decennia, zeg maar gerust de afgelopen eeuw, uitblinkt en bovendien de onbetwiste kampioen is. Wij zijn al sinds 1978 onafgebroken de wereld-eerste, op een akkefietje uit 1991 na. En toch kan de TNT Post het om één of andere schimmige reden niet opbrengen om een fatsoenlijke serie postzegels met onze vaderlandse helden uit te geven.
Iedereen weet hoe belangrijk een postzegelreeks is. Het is een teken van nationale affectie en verwoord breedgedragen waardering. Onze identiteit ligt in al zijn facetten keurig besloten in steeds bijna drie vierkante centimeter. De onmetelijke trots die wij voelen voor de Deltawerken kan niet anders dan worden gevat in een serie prachtzegels. Onze Hollandse meesters, beroemd bij kunstminnaars van over de hele wereld, waren bij lange na niet zo bekend geweest als ons postbedrijf er geen schitterende rij zegels aan had gewijd. Erasmus, Huygens, Cats, Van Leeuwenhoek, Thorbecke, Rieu, noem maar op, allemaal zijn ze in het bezit van de kartelranden der eeuwigheid.
Het is daarom des te onbestaanbaarder dat een Ben Crum, oud-bondscoach en gerespecteerd korfbalgoeroe, nog niet met zijn aanschijn op een zegel is gedrukt. En wat te denken van Nico Broekhuysen, de uitvinder van korfbal? Of het Nederlandse toptalent Barry Schep? Het is me een raadsel welke criteria TNT Post hanteert, want toeval of niet, juist afgelopen week presenteerde het ooit zo trotse staatsbedrijf een serie zegels met de afbeelding van onze nationale knuffelalcoholist André Hazes. Zout in de wonde van iedere rechtgeaarde korfbalfan, want wat heeft deze labiele vliegeraar wél, wat onze jongens en meiden niet hebben? Hoe dan ook, die vermaledijde TNT Post is nog niet van me af. Desnoods ga ik op kruistocht. U hoort nog van mij.

Plaats een reactie