Geen categorie

Beterschap

Zo moet het zijn gegaan: een groepje mannen in pak en een enkele geklede mevrouw zitten in een vergaderzaaltje. Aan de andere kant van de tafel zit een groep die er vergelijkbaar uitziet. Samen zijn ze het dagelijkse en het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest. Er is koffie, iets van koek en op het eerste oog business as usual. Maar vanavond gaat het niet over een rapportje, een aanbeveling of een kennisintensieve uitwisseling, nee, het gaat over een debacle en misschien zelfs over ordinair koppenrollen. Toch ziet iedereen er monter en opgewekt uit.
De dijkgraaf opent de vergadering en geeft het woord aan de meneer ter rechterzijde. Deze staat op en leest voor: “Beste aanwezigen, laat ik er niet omheen draaien. Ons waterschap blinkt al jaren uit in mismanagement, de prestaties van de waterzuivering zijn ronduit onvoldoende en zoals een onderzoek al heeft aangetoond, heerst er organisatorische chaos en zijn legio voorbeelden van bestuurlijk falen en zelfingenomenheid. Kortom, zelfs het afleveren van compleet broddelwerk is ons al te veel moeite.”
Iedereen is er stil van. Dan besluit de woordvoerder de stand van zaken: “Op zich zou dat nog te billijken zijn, want wij weten allen hoe uitputtend en zwaar het waterschapswerk is. Het zou zonder meer op de zware-beroepenlijst thuishoren. Tot zover dus alle begrip en respect. Maar dat er door deze kwalijke gang van zaken een strop van tientallen miljoenen euro’s is geleden, is onbestaanbaar.”
Tja, tja, denkt het algemeen bestuur, moeten we die lui van het dagelijkse bestuur dan naar huis sturen vanwege die paar foutjes? Dat gaat wat ver, vindt u ook niet? Zeker weten, zegt het dagelijks bestuur, wij geloven namelijk in onszelf. O, da’s mooi, zegt het algemeen bestuur, dan zien wij geen reden om u weg te sturen. Waarom zou u ook, grapt het dagelijks bestuur, we kunnen het hartstikke goed met elkaar vinden. En dat is ook zo.
Iedereen is opgelucht en dan staat de dijkgraaf op. “Hartstikke vervelend allemaal, maar gebeurd is gebeurd. Laten we ervan leren. Volgens mij hebben we de boel op orde.” Instemmend gemompel en tikkende vingertoppen op tafel ter goedkeuring. De platte schaal met cake gaat rond, tot alle bestuursleden een plakje hebben. “O ja, nog even iets”, zegt de dijkgraaf, “U zei daarnet dat de strop tientallen miljoenen euro’s was, maar dat klopt niet. Het zijn maar enkele miljoenen.”

Één reactie op “Beterschap”

Plaats een reactie