Geen categorie

column: Simpelduin en de wereld

Dit is mijn column uit de gloednieuwe Zone 5300, die vanaf vandaag in de beter gesorteerde stripwinkel, kiosk en boekhandel ligt. Kijk op de site van Zone 5300 voor meer informatie.

We gaan het allemaal voelen. Het zwembad sluit de deuren en de bibliotheek in het dorp verdwijnt omdat er van gemeentewege geen geld meer is om de digibete medemens haar streekroman te gunnen. Niet dat de gemeente het niet zou willen, integendeel (hoor je dan te zeggen). Ze krijgen geen geld meer van de provincie en daar kunnen zij verder ook niets aan doen.

Eén deur verder zegt de provincie dat het geld uit Den Haag maar moeilijk de weg naar hun kamertje vindt en tja, dan is het verder heel vervelend voor de bieb, maar daar is dan even niets aan te doen. O, en trouwens, melden ze dan gerust, als het aan ons had gelegen had de bibliotheek al het nodige gekregen: van alle e-books tot een fatsoenlijke stripafdeling aan toe.

Den Haag vindt dat de provincie het weer veel te ongenuanceerd ziet, alsof die slechts een doorgeefluik van Haags geld is. Even tussen twee haakjes: ooit was er een provinciebestuurder die woorden van soortgelijke strekking gebruikte. Binnen drie tellen schreeuwden de Haagse en gemeentelijke jezuïeten dat de provincie er in dat geval best tussenuit zou kunnen en sindsdien doet de provinciebestuurder weer heel serieus en gewichtig en lijkt het als vanouds een onmisbare bestuurslaag én muurtje waarachter je je kunt beschutten tegen boze burgers.

Afijn, we waren dus in Den Haag aanbeland, waar ze niet erg onder de indruk zijn van het gewestelijke gewoel. Het is nu eenmaal ondoenlijk om vanuit de Tweede Kamer ieder zwembad tegemoet te komen. Daar zijn de mensen ter plaatse verantwoordelijk voor en los daarvan: Brussel verbiedt dat soort dingen, een uitspraak waarmee de Haagse regeermarionetten de regiekamer verlaten en zich schouderophalend van het machtsveld verwijderen. Niemand begrijpt namelijk iets van Brussel en hoe daar de hazen lopen is ons een volkomen raadsel. Misschien zijn er niet eens hazen. Weten wij veel.

Hoe dan ook, de bibliothecaris van Simpelduin is via de gemeentelijke hoofdweg de provinciegrens overgestoken, op weg naar Den Haag gegaan en is aldaar de weg naar het CS gewezen waar vast en zeker een trein naar Brussel staat te wachten. En als dat niet het geval is, dan is dat de schuld van de Europese hoofdstad die het zelf klaarblijkelijk allemaal ook niet zo serieus neemt. De avonturier die toch vertrekt, arriveert in Bruxelles waar geen loket is voor wie of wat dan ook. Wel veel vlagvertoon.

Gelukkig is er dan altijd nog het internet. Een zegen als je het mij vraagt, want zou je voor je informatievoorziening tot de bieb veroordeeld zijn, dan zat je nu nog op een telex van de NMB te wachten voor een setje bankoverschrijvingsenveloppen.

Online is Europa, want dat is Brussel eigenlijk, prima te googelen, al staat sexshop Europa aan de Straverseweg in Bemmel verrassend hoog op de eerste pagina. Zat ik in Brussel dan had ik daar even wat van gezegd. Maar eerlijk is eerlijk, de site van Europa geeft heel erg veel informatie, zelfs zoveel dat een handige zoekfunctie aan de site is toegevoegd. De betrokken Simpelduinse burger die zoekt op ‘zwembad’ of ‘bibliotheek’ komt uit bij de richtlijnen voor kwadratische badbetegeling, ISB-tabellen en het rapport ‘Overdraagbare ziektes in uitleenboeken, de stand van zaken 1990-2007’.

Dan maar een mail naar Europa. Binnen de helder gecommuniceerde verwerkingstijd van maximaal zes weken komt er antwoord: zou Brussel het geld hebben dan kregen de Europese bibliotheken alles wat hun hartje begeerde, net als de zwembaden, maar het probleem van vandaag is de wereldwijde crisis. Er is geen geld en daar kunnen we alleen maar heel hard met z’n allen aan werken, aldus de mail. Je krijgt overigens keurig de groeten van Europa, want ze weten natuurlijk wel hoe het hoort.

Plaats een reactie