Geen categorie

Column Zone 5300: Slingers

Gisteravond vond in de Amsterdamse Melkweg het jubileumfeest van Zone 5300 plaats. Er was wat te vieren: het honderdste nummer van Neerlands tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa ligt vanaf vandaag in de winkel, extra dik en met veel goede strips, verhalen en recensies. En mijn column:

Natuurlijk is het tijd voor een feestje, maar als we eerlijk zijn dan is de timing op z’n minst ongelukkig. Honderd nummers strips, cultuur en curiosa en geen spoortje van klad; dat is een verdienste van jewelste. En toch lijkt het een grotere klus om nog eens tien nummers aan dit aantal toe te voegen.
Met een snelheid die te vergelijken is met de ontbossing van Zuid-Amerika verdwijnen culturele en kunstzinnige instellingen, instituten, tijdschriften en gezelschappen tot mastodonten aan toe. Het is onnozel te veronderstellen dat de jubilaris daar geen last van heeft. Je kostje is niet gekocht vanaf de honderd, dat is intussen evident.
Niet alleen in het grotere geheel wordt de boel duchtig kaalgeslagen, ook in het stripwereldje gaat het bergaf, alle enthousiasme ten spijtNa de drukke decembermaand maakt een groot aantal stripwinkels de balans op: nog een jaartje verder of beginnen we de finale uitverkoop? De albumverkopen zakken in, er komen geen gespecialiseerde stripwinkels meer bij en uitgevers zijn voorzichtiger met wat er vertaald en uitgegeven wordt. De jongste generatie ziet alleen nog het stripaanbod van de AKO en Bruna. Een vrolijke aanblik.
Komt bij dat er online niet bijster veel gebeurt. Strips lezen op je tablet is toch vooral een illegale aangelegenheid (lees mijn column in Zone 5300 #99 of op mijn site) met de dubbele pechfactor dat letterlijk alles keurig aanwezig is. Gratis, actueel en in dat verrekte handige cbr-formaat. Ideaal, zou ik willen zeggen, als het niet zo treurig was.
Laat het een povere troost zijn: de malheur beperkt zich niet alleen tot Nederland. Frankrijk en de Verenigde Staten laten over 2012 verkoopdalingen zien, die alleen cosmetisch in toom worden gehouden door prijsstijgingen. Overzees doet de online comic niet wat ervan verwacht werd en nieuwe graphic novels -die overigens een fractie uitmaken van het Amerikaanse stripaanbod- worden vanwege het ontbreken van een vaste boekenprijs al binnen een maand na verschijnen met hoge kortingen op Ebay en Amazon aangeboden. Daar kan de Nederlandse stripboer al helemaal niet tegenop: die zit met dure import en een 1-op-1 dollar-euro-conversie.
In Frankrijk daalt het aantal verkochte strips al een paar jaar op rij, gemaskeerd door een prijsstijging van 20% sinds 2006. De Franse lezers klagen bovendien dat de meeste series intussen kopieën van kopieën zijn. De hoogtijdagen van XIII en Largo Winch zijn al een behoorlijke tijd achter de rug en op dat aanvankelijke succes liften heel wat mindere goden sindsdien mee. Dat drukt de pret.
Daarnaast is men er in Frankrijk ook nog niet helemaal uit hoe strips (op) het internet kunnen overleven. De SNAC, een serieus syndicaat waarbij het gros van de Franse stripmakers zich heeft aangesloten, is al bijna vijf jaar bezig met het formuleren van een adequaat antwoord op de vraag hoe ze geld kunnen verdienen aan online-publicaties. De uitgevers willen wel, naar het schijnt, maar de contracten zijn dermate vaag en ontoereikend dat er niemand voor warm loopt. Onderwijl loopt ook het internet in .fr over van huisvlijtig ingescande series.
In Vlaanderen houden de strips volgens boek.be ‘goed stand in een dalende markt’, met een omzetstijging van 1,5%. Niet dat er meer strips worden verkocht, en dan nog voornamelijk verkoopkanonnen als Kiekeboe en De Kampioenen, maar ze zijn net als in Frankrijk duurder geworden.
Voor de Nederlandse markt zijn we aangewezen op de zwaarmoedige blikken van stripboertjes en hun weinig opwekkende verhalen, want officiële verkoopcijfers voor strips en graphic novels zijn nergens te vinden.
Te midden van al deze slapte staat Zone 5300 gelukkig nog fier overeind. We hebben zoveel slingers opgehangen dat we voor een paar weken niet naar buiten kunnen kijken. Daarna gaan we weer verder. Moedig voorwaarts op de rug van ons hondje, dat de laatste tijd wat korzeliger kijkt dan voorheen.

zone hondje luuk bode

Plaats een reactie