Geen categorie

COLUMN ZONE 5300: Viva de vuile Vlaam

Nu hoeven we het akkefietje uit 2008 rond Gregorius Nekschot niet opnieuw uit te kauwen, maar om het geheugen op te frissen: meneer Nekschot hield ervan om zich in zijn cartoons stevig te uiten, zoals we dat noemen, en dat wekte wrevel. Met name bij het islamitische smaldeel van onze samenleving dat zich bij monde van polderimam Abdul-Jabbar van de Ven beklaagde bij het Openbaar Ministerie. Nekschot werd met veel aplomb opgepakt en anderhalve dag in de kerker gesmeten, waar hij zijn zonden mocht overdenken.

Na twee jaar juridische haarkloverij werd de zaak geseponeerd. Niet dat de tenlastelegging ongegrond was, maar omdat er sinds de arrestatie geen klachten meer waren geweest. Hij had bovendien al anderhalve dag in het rijkshotel gebivakkeerd en dat is in Nederland meer dan voldoende. De Hollandse mantra’s echoden over het vlakke land. Nooit meer doen. We moeten respect tonen. Iedereen doet mee.

Hoe anders is het in Vlaanderen. Daar beledigt men dat het een aard heeft, prominent op televisie en in de bladen. Een dikke vrouw wordt gerust achter haar rug maar voor de camera uitgelachen en wij smullen van zoveel brutaliteit: de grappige clipjes bij De Wereld Draait Door barsten van de vileine Vlamingen die anderen te kakken zetten.

Vlaanderen loopt wat kantjeboord-humor betreft decennia voor op het zelfbenoemde en vrijdenkende gidsland dat we zo graag zijn. Een boek dat in Nederland subiet verboden zou worden, als het een eigen politicus betrof, is de niet-geautoriseerde biografie van Wouter Beke van het duo Jonas Geirnaert en Jeroom. Wouter Beke is de jeugdige voorzitter van de CD&V, de Vlaamse evenknie van het CDA, die wordt gezien als gedroomd gezagvoerder van de duchtig uitgedunde Vlaamse christenhorde. Geirnaert kent u van kabouter Wesley en dus van DWDD en Jeroom zou iedereen meteen moeten leren kennen door zijn laatste album Hammertime te kopen. Dat is zonder omhaal een humoristische klassieker.

In de verhalen die eerder in Humo verschenen als ‘de spannende avonturen van een christendemocratische superheld’, wordt de arme Wouter Beke niet zomaar voor schut gezet, maar volkomen belachelijk gemaakt. Bespot, gehoond, brutaal omlaaggehaald, noem het maar. Dat de arme man zijn burgemeesterswoning nog durft te verlaten kan gerust het mirakel van Leopoldsburg worden genoemd. Geen enkele politicus komt er goed vanaf in de serie eenpaginastrips, maar Beke is met afstand het kleinste lulletje rozenwater.

Los van het feit dat Hollanders een dergelijke figuur niet kennen -een kruising van Maxime Verhagen en Camiel Eurlings komt het dichtst in de buurt- zou hier de pleuris uitbreken als er bijvoorbeeld in de Nieuwe Revu een strip zou verschijnen waarin een toverdwerg Samsom verleidt ‘zijn piemel in de poep’ van Rutte te steken om zo het begrotingstekort te lenigen à raison van één miljoen euro per beurt. Ik weet niets over het uithoudingsvermogen van onze politici maar Beke en zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten naaien de kabouter een oor aan van 900 miljoen euro. Ongehoord!

Verderop ontdekt Beke zowaar werkende Walen: zij bouwen de grootste uitkeringsinstantie van het land. En zo gaat het maar door. Waar wij liever de andere kant op kijken als de Joodse keppelbrigade zich weer boos maakt over een al te vrije herdenking van hun oorlog of het labelen van mango’s uit Palestina, daar wreekt Wouter Beke de dood van Jezus Christus door de stervende Messias voor de deur van de Koepelvereniging van Joodse Organisaties achter te laten.

U denkt: hier eindigt het verhaal, maar niets is minder waar. Niet alleen schreef de christendemocratische superheld zelf het voorwoord van ‘zijn’ boek, hij is ook niet te beroerd om het forse stripalbum te signeren. Wat hij van de verhalen vindt? Beke: ‘De strip contrasteert misschien met mijn vrij ernstige imago, maar het maakt ook duidelijk dat ik het politiek bedrijf kan relativeren’. Ik daag de Nederlandse stripmaker uit om te kijken hoeveel rek er in Den Haag zit. Dát contrasteert pas echt met het vrij ernstige imago van ons land.

Plaats een reactie