Strips & comics, Zone 5300

Comics Krenten, aflevering 1

zone hondje luuk bodeIn ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van het zomernummer dat nu in de winkels ligt.

Tussen het traditionele geweld van DC en Marvel zijn de comics van Boom! een verademing. Steeds vaker vallen de series van deze relatieve nieuwkomer op. Vroeger vooral gericht op kinderen, maar tegenwoordig verschijnen bij Boom! goede limited series, waaronder de keiharde hit van dit moment, Wild’s End. Deze comic-serie van tekenaar Ian Culbard (van onder meer Lovecrafts The Case of Charles Dexter Ward en At the Mountains of Madness) op scenario van Dan Abnett is nu aan zijn derde story arch toe.
wild's end illuIn de eerste reeks, die gewoon Wild’s End heet, worden de inwoners van een landelijk jaren dertig dorpje verrast door buitenaardse ijzeren spinnen, type War of the World, die weinig goeds in de zin hebben.
Een kleine groep dorpelingen -dieren als mensen- weet te ontkomen en probeert contact te leggen met de politie en het leger, maar die zijn huiverig. In de tweede serie, The enemy within, roept het leger de hulp in van nota bene twee science fiction schrijvers, vanwege hun ‘andere kijk op de zaak’. Intriges, achterdocht en machtspelletjes maken van Wild’s End een heerlijk verhaal. Het geaffecteerde Engels in combinatie met het klassieke en strakke tekenwerk van Culbard maken het plaatje compleet.

snow blind comic 2Ook van Boom! is Snow blind, een kort verhaal van vier afleveringen van Tyler Jenkins, tekenaar van de aan te raden WOII-serie Peter Panzerfaust. Snow blind is een lekker snelle comic noir, in de stijl van 100 Bullets. Tiener Teddy woont sinds een paar jaar met zijn ouders in Alaska en komt er nota bene door Facebook achter dat ze daar wonen vanwege het witness protection program. Maar waarom weet hij daar niets van? En waarom krijgt het gezin ineens bescherming van de FBI? Het verhaal ontrolt zich razendsnel richting het einde en de ontknoping is echt waanzinnig goed; het kan zo de bioscoop in.

Verplaatsen we ons van Alaska in 2016 naar het Vermont van 1775 en we zitten midden in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De eerste reeks van comic-serie Rebels, nu begonnen aan de tweede run met andere hoofdpersonen, vertelt het verhaal van Seth Abbott, een landbouwer die de Britse onderdrukking beu is en met een groep lotgenoten de wapens opneemt tegen de roodjassen. Hun Green Mountain militie vecht een oneerlijke strijd tegen een legioen goedbewapende Engelsen, maar met tact en doorzettingsvermogen komen ze een heel eind.
rebels 04 comicWat voor Seth minder goed uitpakt is zijn prille huwelijk met Mercy dat door zijn voortdurende afwezigheid danig op de proef wordt gesteld. Spijt, twijfel, maar ook overwonnen vrijheid en trots: allemaal zaken die aan het einde van de eerste reeks door het hoofd van deze rechtgeaarde Amerikaanse binnenvetter rondspoken.

Logisch dat deze strip het in de Verenigde Staten goed doet en veel lof toegezwaaid krijgt: het patriottisme -en dan niet van de infantiele superheldensoort- viert hoogtij, maar wordt toch smaakvol en gedoseerd gebracht. Het scenario van Brian Wood (Northlanders, The Massive) heeft een goed tempo en het tekenwerk van Andrea Mutti, maar vooral ook de covers van Tula Lotay, zijn echt dik in orde.

Wild’s End – Dan Abnett & I.N.J. Culbard, Boom! (deel 1-6 TPB, €19,95)
The enemy within – Dan Abnett & I.N.J. Culbard, Boom! ($3,99 per deel, TPB verschijnt binnenkort)
Snow blind – Ollie Masters & Tyler Jenkins, Boom! ($3,99 per deel, TPB verschijnt binnenkort)
Rebels – Brian Wood & Andrea Mutti, Dark Horse (deel 1-6 TPB, €24,95)

Plaats een reactie