Strips & comics, Zone 5300

Comics Krenten, aflevering 2

In ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van het herfstnummer dat nu in de winkels ligt.

harrow-county-1Harrow County is alles wat een perfecte horror-comic hoort te zijn. Geen grote gebaren en liters bloed en ingewanden, maar onheilspellende figuren in een waanzinnig spannende setting, waarin werkelijk achter iedere boom een gevaar schuilt.

Jaren geleden berechtten de inwoners van een typisch Amerikaans jaren-twintig-dorpje een vrouw van wie ze hekserij vermoedden. De vrouw was in staat om in mensen te kruipen en ze naar haar hand te zetten, afijn, tot zover niets nieuws. Jaren later wordt Emma geboren; het klassieke meisje met een gouden hart. Gaandeweg blijkt uitgerekend zij de geest van de heks te bezitten en daarmee ook haar demonische krachten, zaken waar zij overigens niets mee te maken wil hebben. Long story short, het dorpje zal nooit meer hetzelfde zijn en de drie story-archs tot nu toe zijn stuk voor stuk waanzinderend goed. Het onheilspellende tekenwerk van Tyler Crook (B.P.R.D Hell on earth en Bad Blood) is naadloos en subliem ingekleurd. Alleen maar plusjes, en daarom volkomen logisch dat ze op dit moment druk bezig zijn met een televisiebewerking van Harrow County.

southern-bastardsVan een heel rauwer orde is de serie Southern Bastards, maar wel met een heerlijke sfeer: lowlifes, voor wie het leven niet veel meer biedt dan klusjes, drank en American football. Earl Tubb, een oud-inwoner die tijdelijk terugkeert om het oude nest leeg te ruimen omdat zijn vader is overleden, wordt niet bepaald met open armen ontvangen in Crow County.
Zijn pa was een rechtlijnige politieagent die zijn leven in de clinch lag met Boss, een sujet dat met een knokploeg de zaken regelt in het dorp. Maar Earl buigt niet. De toon is gezet.

Na verloop van tijd leren we de andere inwoners van Crow County kennen, en met name het verhaal over de Coach van het lokale footballteam is ruig en hartverscheurend tegelijkertijd. Er zijn verschillende verhaallijnen, maar het is het beste om bij het begin te beginnen. Om daarna alle trade paperbacks in één ruk uit te lezen.

spirit03covTerug van nooit weggeweest is Will Eisners antiheld The Spirit, die dit jaar 75 jaar is geworden. Tien jaar geleden begon de onlangs overleden Darwyn Cooke met een nieuwe reeks verhalen, en daarmee bewees hij dat The Spirit nog lang niet uitgeblust is. Vorig jaar namen tekenaar Dan Schkade en scenarist Matt Wagner het stokje over met een reeks van twaalf comics, waarvan het eerste deeltje begon met de vraag ‘Who killed the Spirit?’ Antwoord: niemand natuurlijk, want het gaat hier niet om één of andere jandoedel.
Even wennen aan het tekenwerk maar dan is het weer ouderwets leutig, spannend en onwaarschijnlijk, met een ongelijke strijd tegen bozerik Mikado Vaas en zijn slechte dochter Sachet Spice als centraal thema, om te eindigen met een blije maar gehavende Spirit die uitroept dat het ‘good is to be alive’. Kijk, zo zien we hem nog steeds graag.

Bunn & Crook – Harrow County, Vol 1 (comics 1 t/m 4) 13,95, Dark Horse
Bunn & Crook – Harrow County, Vol 2 (comics 5 t/m 8) 13,95, Dark Horse
Vol 3 verschijnt eind september 2016

Aaron & Latour – Southern Bastards Vol 1 – Here was a man, 16,95, Image Comics
Aaron & Latour – Southern Bastards Vol 2 – Gridiron, 16,95, Image Comics
Aaron & Latour – Southern Bastards Vol 3 – Homecoming, 16,95, Image Comics

Schkade & Wagner – Will Eisner’s Spirit – comics 1 – 12, $3.95 per stuk, Dynamite (TPB verschijnt vierde kwartaal 2016)

Plaats een reactie