Strips & comics, Zone 5300

Comics Krenten, aflevering 3

In ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van het winternummer dat nu in de winkels ligt.

plutona-met-alle-karaktersAcht jaar geleden schoot de ster van Jeff Lemire ongeveer door het dak met zijn Essex County trilogie en het post-apocalyptische sprookje Sweet Tooth. Toen meldden Marvel en DC zich en ging hij comics schrijven voor anderen. Met wisselend succes maar vooral veel minder eigen. Het is allemaal van dik hout en teveel hooi geworden. Hij schrijft nu All-New Hawkeye, Old Man Logan, Moon Knight, Bloodshot Reborn, Extraordinary X-Men, Descender en de 5-issue-run Plutona. Om er een paar te noemen. Het is wat veel.

Plutona is het verhaal van vijf schoolkinderen die op een dag superheldin Plutona in een bos vinden. Dood, en dat is het wel zo’n beetje, want doden praten niet. Het verhaal moet het vooral hebben van de kinderen en hoe ze zich tot elkaar en de wereld verhouden. Dat is leuk en aardig, maar het is wat iel voor een echt spannend verhaal. Dat het toch de moeite waard is, komt door het tekenwerk van Lenox, de inkleuringen en de vertelvaart. Dat maakt van Plutona een goede strip voor de zondagmiddag. De filmrechten zijn inmiddels verkocht, dus je kunt ook wachten en er een zaterdagavond van maken.

papergirlsVeel meer voor alle dagen van de week is Paper Girls, een te gek toekomstverhaal dat zich afspeelt in 1988. Hoofdrolspelers in dit verhaal van succesauteur Brian K. Vaughan (Saga, Y: The Last Man en Ex Machina) zijn vier krantenbezorgsters die er op een ochtend achter komen dat de wereld drastisch is veranderd. Iedereen is weg en de dames vinden een vliegende schotel in een kelder. En dan begint het pas. Het verhaal vliegt letterlijk alle kanten op en de lezer weet vaak net zo weinig als de hoofdpersonen. Na verloop van tijd ontmoet Erin, een van de krantenmeisjes, haar volwassen zelf in 2016, en ergens blijft het gewoon logisch als die aanhaakt en meedoet met het ontdekken van wat er nu eigenlijk gaande is. Het wordt er allemaal niet duidelijker van, maar er zit een geweldige onderlaag in het verhaal waardoor je verder blijft lezen. Datzelfde trucje past Vaughan ook toe bij Saga trouwens, maar Paper Girls heeft dat leuke van onze jaren tachtig erbij.

shaft-easy-moneyShaft, het culticoon van tien jaar eerder, is ook terug, dit keer in een 4-run bij Dynamite. Dietrich Smith tekende het avontuur van de onverschrokken zwarte held op scenario van David Walker, die er een heuse voice-over-comic van heeft gemaakt. Omdat Shaft niet veel zegt, vertellen de vierkante tekstkaders zijn sappige geschiedenis en gedachten. Shaft is detective die wordt benaderd om op zoek te gaan naar een vermiste jongeman, die homoseksueel is en daarom (!) door iedereen aan zijn lot is overgelaten. Shaft moet hem dus maar terugvinden. Intussen wordt hij als ervaringsdeskundige benaderd om bij te dragen aan een filmscript over badass black dicks – als in detectives – en die twee zaken blijken meer verband te houden dan Shaft kon bevroeden. Porno, snuff en maffiapraktijken weerhouden de rustige rots er niet van om eigenhandig een filmimperium om zeep te helpen en iedereen te redden of te doden.

Het einde is een lullige knipoog en het gemak waarmee tientallen zwaarbewapende Italianen zich in de luren laten leggen is opzienbarend, maar het leest lekker weg. Voor diepgang hoeven we niet bij Shaft aan te kloppen: zijn leven bestaat immers uit het binnenslepen van easy money, dat soms bullshit money blijkt te zijn. U weet wel. Denk ik.

Lemire & Lenox – Plutona (comics 1 t/m 5), 16,95, Image

Vaughan & Chiang – Paper Girls Vol 1 (comics 1 t/m 5), 9,95, Image

Vaughan & Chiang – Paper Girls Vol 2 (comics 6 t/m 10), 12,95, Image

Walker & Smith – Shaft – Imitation of life (comics 1 t/m 4), $2,99 per deel, Dynamite [TPB nog niet aangekondigd]