Strips & comics, Zone 5300

Comics Krenten, aflevering 4

In ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van het winternummer dat nu in de winkels ligt.

Batman ’66 is een te gekke cheesy reeks ouderwetse Batman-verhalen, met klassieke verhaallijnen, gedateerde elektronica en boeven die nog echte schurken zijn. De serie begon in 2013 als een gewone comic-reeks en heeft sindsdien een aantal leuke ‘samenwerkingen’ opgeleverd. Batman ’66 Meets heten deze series, waarin Batman en Robin samen met iconische tijdgenoten de wereld redden van een ondergang.

The Green Hornet haakte een keer aan, Steed en Mrs Peel, en tot nu toe de leukste: The Man from U.N.C.L.E., vooral bekend van de gelijknamige televisieserie. Het viertal krijgt te maken met de schurken van T.H.R.U.S.H., een taaie club vileine rakkers die uiteraard uit is op wereldheerschappij. T.H.R.U.S.H. is de creme de la crap van de onderwereld, onder leiding van übervillainette Olga. Via allerlei ingenieuze omwegen, spionagetruukjes uit de oude doos en een hoop flair en denkkracht lukt het om haar te ontmaskeren. Het verhaal, het kleurgebruik en de tekeningen ademen onmiskenbaar de jaren zestig. Heerlijk leesvoer. Nieuwe loot aan de stam: Meets Wonder Woman ’77. Nu al een feestje.

Comics uit de steampunk-hoek zijn vaak eye-candy met zwakke verhaallijnen. Lady Mechanika van Joe Benitez is een aangename uitzondering. Het driedelige La dama de la Muerte speelt in Mexico, waar Lady neerstrijkt na het verlies van haar maatje Dallas. Het dorpje waar ze belandt maakt zich op voor het feest van de doden, met facepaints, folklore en andere vreemde gewoontes.

Ze komt er al snel achter dat er iets loos is: de dorpelingen worden afgeperst door een groep geesten te paard, die bovendien kinderen ontvoert. Een zaakje voor Lady Mechanika, die dan wel geen hart heeft, maar wel gevoel. De ontknoping is zo bloederig, dat je je afvraagt wie Lady een dienst heeft bewezen. In ieder geval zijn de geestenruiters uit de weg geruimd, dus de dorpelingen kunnen opgelucht ademhalen. Als die er nog zouden zijn.

Fans van het werk van Mignola kunnen alvast warm lopen voor de TPB van Rise of the Black Flame. Het verhaal van 5 delen speelt in het Siam van een eeuw geleden en gaat over de Cult of the Black Flame, een sinister groepje dat wordt verdacht van ontvoeringen en sacrale offerandes.

Weer waanzinnig mooi getekend én ingekleurd, met veel gevoel voor de tijdsgeest, en een verhaal dat ons naar de jungle brengt, naar oude tempels en een koortsachtige dromenwereld, waaraan het nauwelijks ontsnappen is. Prettiger heb ik het niet gelezen de afgelopen tijd, en ook uitermate geschikt voor lezers die nu eindelijk het universum van Mignola (Hellboy, the B.P.R.D., Baltimore) willen ontdekken.

Parker & Hahn, Qualano en Kesel – Batman ’66 meetst the Man From U.N.C.L.E. (TPB, 18,95) DC

Benitez & Chan – Lady Mechanika – La dama de la Muerte (3 delen, $8,95, TPB nog niet aangekondigd) Benitez Productions

Mitten & Mignola – Rise of the black flame (5 delen, $3,99, TPB tweede kwartaal 2017) Dark Horse