Strips & comics, Zone 5300

Comics Krenten aflevering 6

In ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van het herfstnummer dat nu in de winkels ligt.

Het geluid van de loftrompet is scenarist Jeff Lemire niet vreemd en ook met zijn nieuwe successerie Black Hammer tettert de comicwereld weer flink in zijn oren. En terecht, want Black Hammer van tekenaar Dean Ormston is een heerlijke serie waarvan intussen 11 comics verschenen, met de eerste zes delen in een trade paper back (Dark Horse, TPB, € 14,95) en een tweede in aantocht.

Black Hammer is een kruising tussen Fables en Starlight, en gaat over een groepje gewezen superhelden uit Spiral City, die op een dag verdwijnen en terecht komen in een kleine boerengemeenschap, in de toekomst, ver van alles en iedereen. Ontsnappen is er niet bij en nog belangrijker: de dorpsbewoners moeten vooral geen lucht krijgen van de geheimen die de zes helden met zich meedragen. En dat valt niet mee. De ene wordt verliefd op de ex van de dorpsagent, de ander is haar constante jonge leeftijd beu en zo heeft ieder van hen iets. Eén en al complexe toestanden, terwijl ze tegelijkertijd proberen zo gewoon mogelijk te zijn.
De helden hebben prachtige gesprekken met elkaar, alleen al daarom werkelijk het lezen waard. Aan het einde van de eerste arch wordt wat meer duidelijk over de naamgever van de serie. Nu al geweldig. Echte krenten.

Onlangs verscheen de vijfde en laatste comic van Rebels – These free and Independent States, het tweede afgeronde verhaal uit de Rebels-reeks. Die reeks bestaat uit verhalen over het ontstaan van Amerika, uit de tijd van de founding fathers, quakers en slavenhouders, en hoewel de verhalen zo echt mogelijk zijn is er hier en daar wel eens wat gesmokkeld met de feiten. Alles voor het verhaal, en dat is weer dik in orde.
In Rebels – These free and Independent States (Dark Horse, 5 comics à € 3,95) volgen we John Abbott, de zoon van vrijheidsstrijder Seth uit een eerdere Rebels-cyclus. John is wat we nu autistisch noemen en leeft voor de scheepvaart. Hij heeft alleen oog voor zaken die drijven, zogezegd, en is niet zo handig in de omgang.

Als hij veertien is monstert hij aan bij een botenbouwer en groeit hij uit tot een vooraanstaand bouwer van handelsschepen. Het probleem met die schepen is dat ze steeds worden aangevallen door Franse en Engelse koopvaardijschepen die de gebieden rond de Bahama’s bevaren. Aan John de taak de Amerikaanse schepen uit te rusten met wapentuig.
Zijn magnum botus, de U.S.S. Constitution, die hij helemaal zelf ontwierp en hielp bouwen, komt in een hevig vuurgevecht terecht en daarbij gebeuren zaken die in de marine-krijgskunst niet toegestaan zijn. John, die aan boord was tijdens de aanval, wordt opgesloten voor muiterij en het niet opvolgen van orders, al wordt dat uiteindelijk in der minne geschikt.

Rebels van Andrea Mutti op scenario van Brian Wood is een erg goede historische comic, die vooral opvalt door het rustige tempo van vertellen. Het geeft het verhaal de gelegenheid accuraat en compleet te zijn, zonder dat het saai en geschiedenisboekerig wordt. Binnenkort in trade paper back.