Strips & comics

Comics Krenten aflevering 7

In ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van het winternummer dat nu in de winkels ligt.

Dat manga zich tegenwoordig niet meer beperkt tot series van Aziatische origine, zie je aan de comics van Sherlock, naar de gelijknamige BBC-detectiveserie met Benedict Cumberbatch als Sherlock en Martin Freeman als Watson in de hoofdrollen. De tv-afleveringen worden per zes delen in comic uitgebracht. Inmiddels verschenen de series Study in Pink en The Blind Banker (beide in TPB, $12.99, Titan) en zijn we al een eind op weg in The Great Game.
De comics zijn duidelijk geen vrije bewerkingen of op zich zelf staande verhalen, maar volgen de afleveringen van de serie strikt, naar de scripts van de oorspronkelijke schrijvers. Beide comic runs zijn getekend door Jay. (met een punt achter zijn naam), in een vrij plastische maar daarmee ook overzichtelijke stijl.

De verhalen gaan volgens het beproefde tv-recept en van de twee verschenen TPB’s is de tweede het beste. The Blind Banker heeft alles wat een Sherlock-verhaal tof maakt: inbraken, duistere symbolen, een vleugje mystiek en vooral erg veel vragen. Over het tekenwerk is gemakkelijker zonder spoilers te praten: dat is strak en leunt heel sterk op de beide tv-personages die duidelijk herkenbaar zijn.
Voor lezers die de tv-serie niet kennen is de manga-Sherlock te gek, vanwege de lekkere vaart en de serieus-komische dialogen. Als je je nog niet eerder aan manga hebt gewaagd bovendien een perfecte instapmogelijkheid.

Monstress, de fantasy saga van Sana Takeda, op scenario van Marjorie Liu, is van een heel andere orde. Het is een geweldig verhaal over de magische Maika Halfwolf, een zogenaamde Arcanic van een jaar of veertien, die net als haar soortgenoten wordt opgejaagd door de Cumaea, een club slechteriken die hun krachten ontlenen aan de Arcaniërs. Het snoezige vosmeisje Kippa vergezeld Maika op haar tochten naar bevrijding en rechtsherstel.

Het verhaal gaat veel verder dan een beetje oorlog voeren en elkaar opjuinen; er zijn genoeg verwijzingen naar onversneden racisme en slavernij. Het tekenwerk is magnifiek, gedetailleeerd met schitterende arceringen, als een perfecte symbiose tussen Westerse fantasy en Aziatische tekenkunst. Het inkleurwerk is een regelrechte referentie voor het fantasygenre, vooral de zeescenes in de tweede verhaallijn zijn adembenemend.
De eerste TPB, Awakening ($16,99, Image), was al geweldig; het vervolg The Blood is vanwege de strijd op zee een nog impossantere leeservaring. Superlatieven, ik weet het. Voor deze keer mag het.