Strips & comics, Zone 5300

Comics Krenten aflevering 8

In ieder nummer van Zone 5300 bespreek ik onlangs verschenen comics, die zeer de moeite waard zijn, onder het motto “Honderden comics per maand en Zone 5300 wijst de weg”. Dit is de aflevering van Comics Krenten van het zomernummer.

De krenten gaan cross over deze keer en we beginnen bij games. In 1982 kwam het eerste deel van het spel SwordQuest uit, een Atari 2600-titel die niet alleen een game was maar ook een comic waarin het verhaal werd verteld en een deel van de puzzel werd ontrafeld. Drie episodes verschenen er en de vierde, Airworld, zou de afsluiting zijn.
Om het groots te vieren mochten spelfanaten zelf een einde aandragen: het werd een prijsvraag met als hoofdprijs een replica van het zwaard uit de comic. Helaas belandde Atari is zwaar weer en werd het vierde deel van de game nooit uitgebracht. Ook de prijsvraag werd geschrapt. Het zwaard werd een museumstuk dat af en toe te zien was op cons en exposities.

Nu is er een comic van Chad Bowers en Chris Sims (Dynamite, TPB, $19,95) die dit verhaal van Atari en SwordQuest vertelt. Peter Case is één van de fanatieke en teleurgestelde Atari-fans van toen die tevergeefs meedeed aan de prijsvraag. Peter is inmiddels een volwassen man met alle ongeluk van de wereld: ongeneeslijk ziek en ook nog eens zijn appartement in vlammen zien opgaan. Hij trekt in bij zijn moeder en vindt er zijn oude Atari terug. Dat brengt hem op een idee: hij wil nog één keer iets gaafs doen. Hij wil het zwaard bemachtigen, omdat hem die kans vroeger is ontnomen. Dát wordt zijn queeste.

Samen met twee vrienden van toen vinden ze het zwaard, waarmee iets aan de hand is. Het zorgt ervoor dat de drie stervelingen ineens echte helden worden. SwordQuest is een prima, pretentieloos verhaal, dat vooral interessant is vanwege de nerdy geschiedenis die erbij hoort.

Van games naar tekenfilm dan. Dick Dastardly en zijn domme hond Muttley zijn vooral bekend van Wacky Races en Stop the Pidgeon – en van het leipe lachje van Muttley uiteraard. Niet bepaald hoogdravend en dat is de nieuwe comicserie rond de twee ook niet, hoewel de realistische aanpak van tekenaar Mauricet je gemakkelijk op het verkeerde been zet. Toch wordt al snel duidelijk dat we hier niet met een intellectuele remake (DC, TPB, $19,99) te maken hebben.
Scenarist Garth Ennis knalt er lekker in met een boel slappe grappen. Het verhaal begint in het fictieve staatje Unliklistan waar de koning per ongeluk een kernreactor opblaast. De Amerikanen, met Dastardly en Muttley, gaan op onderzoek uit en worden getroffen door een onbekend fenomeen dat eruit ziet als een gekleurde wolk met onomatopeeën. Gevaarlijk? Niemand die het weet. Maar waar Muttley eerst nog een gewone viervoeter was, blijkt hij nu ineens een canis erectus te zijn: hij loopt op twee benen en praat. Ook gek, zeg.
En zo ontvouwt zich een grappig verhaal dat je als volgt kunt samenvatten: wie kun je waanzin het beste laten bestrijden dan de twee grootste mafketels zelf? War Pig One is gewaarschuwd.