Strips & comics

De beste strips van 2015

85106-experiment-het-het-experimentKerstboom, oliebol, top tien lijstje. Het hoort er een beetje bij aan het einde van het jaar en omdat ik altijd in de slag ben met striprecensent Michael Minneboo over wat goed en geslaagd is, hier mijn twee top tiens over 2015: een Nederlandstalige en een Engelstalige, net als vorig jaar.

Deze keer had ik me grondig voorbereid en alle gelezen strips van jaargang 2015 op een rijtje gelegd. Meteen viel op: veel appels en peren. Want hoe vergelijk je België Gestript van Geert de Weyer, het Ultieme Naslagwerk over de Belgische strip, met de nieuwe van Paul Faassen of Dirk Jan? En wat doe je als ‘men’ jubelt over De Beeldhouwer van Scott McCloud, op zich een aardig verhaal, maar jij meer plezier had met de nieuwe Tex Willer? Kies je dan voor de westernpulp of voor een plekje aan tafel bij de serieuze mensen? Moeilijk, moeilijk.

mooie zomersMijn nummer 1 staat als een paal boven water: Het Experiment van Nicolas Debon is een geweldig album over de stichting van een anarchistische kolonie in de Franse Ardennen aan het begin van de vorige eeuw. Lees mijn recensie van het Experiment hier terug.
Mooie zomers van Lafebre (tekening) en Zidrou (verhaal) was een onverwacht pareltje. Onverwacht, omdat het van de buitenkant heel frivool en zorgeloos lijkt. Niets is minder waar, al wordt uiteindelijk duidelijk waar het in moeilijke tijden altijd op uitdraait.
Ook leuk dat na vier beduidend mindere delen het 21ste album van Dirk Jan weer keihard lachen was. Geen idee wat de heren in de koffie hebben gedaan, maar wat het ook is: houden zo.
Dargaud kwam dit jaar met twee nieuwe westernseries met een doodgraver in de hoofdrol, Undertaker en Stern. En waar iedereen met Undertaker wegloopt, niet onterecht overigens, vind ik Stern mooier en minder clichématig. Minder stoer ook, en dat zal de reden wel zijn dat Stern wat rustiger is ontvangen.

Top 10 Nederlandstalig

1 Het experiment (Nicolas Debon, Scratch)
2 Mooie zomers 1 Zuidwaarts (Zidrou & Lafebre, Dargaud)
3 Dirk Jan 21 (Retera, Mandarijn)
4 Frommeltje en Viola integrale (Hislaire, Saga)
5 Abba zoekt Frieda (Maarten vande Wiele, Oogachtend)
6 België Gestript (Geert de Weyer, Dragonetti)
7 Tex Willer 4 Aasgieren en outlaws (Nizzi & Brindisi, Hum)
8 Stern 1 De doodbidder, de zwerver en de moordenaar (Maffre, Dargaud)
9 Hier (Richard McGuire, Oog & Blik)
10 Undertaker 1 De goudvreter (Meyer & Dorison, Dargaud)

tomine-killing-and-dyingVoor wie geen Engels leest, of niet gemakkelijk, hou ik de vingers gekruist: ik gun ze de vertalingen van Killing & Dying van Adrian Tomine, voor mij het album van het jaar, en Two Brothers van Fabio Moon en Gabriel Ba.
Two Brothers is de grafische adaptatie – zoals je het hoort te zeggen – van de roman van de vooraanstaande Braziliaanse schrijver Milton Hatoum. Pittig, groots en laaiend van emotie en geestdrift. Moon en Ba zijn de auteurs van Daytripper en dat verhaal is ook al te mooi om onvertaald te blijven. Pleidooi, pleidooi.
two brothersAdrian Tomine heeft met Killing & Dying zijn puurste werk tot nu toe afgeleverd, een bundeling prachtige miniaturen over frustraties en dromen. In dat kader moet je de titel zien: de agressie en het afscheid zit van binnen. Heel integer en invoelend.

Een hoogtepunt van een heel andere orde is de manga van 2500 pagina’s over bergbeklimmen van Jiro Taniguchi, die na zes jaar ein-de-lijk volledig vertaald in verschenen: The summit of the gods. Twee weken over gedaan, hartje zomer, en hoewel het alpinisme verre van karig wordt uitgewerkt is het ook heel interessant voor een leek, vanwege de psychologie achter het bedwingen van besneeuwde bergtoppen.
Exploring Calvin & Hobbes is een must-read voor iedereen die van het duo houdt, vooral vanwege het uitvoerige – en enige – interview met de mediaschuwe tekenaar Bill Watterson. Alles wat je ooit over de man en zijn werk wilde weten in een prachtig geïllustreerd boek. Lees hier mijn recensie van Exploring Calvin & Hobbes.

Top 10 Engelstalig

1 Killing and dying (Adrian Tomine, Drawn & Quarterly)
2 Two brothers (Fabio Moon & Gabriel Ba, Dark Horse)
3 Exploring Calvin & Hobbes (Bill Watterson, Andrews & McMeel)
4 Wild’s End (Abnett & Culbard, Boom)
5 Summit of the gods (Jiro Taniguchi, Ponent mon)
6 Fables 150 Farewell (Willingham, Buckingham & Leialoha, Vertigo)
7 Forty Whacks and Other Stories – EC Library (Jack Kamen & Al Feldstein, Fantagraphics)
8 Will Eisner, A spirited life (Bob Andelman, TwoMorrows)
9 Spawn of Mars and Other Stories – EC Library (Wallace Wood, Fantagraphics)
10 Weapons of mass diplomacy (Abel Lanzac & Christophe Blain)  * uit 2014 maar pas dit jaar ontdekt

Vanzelfsprekend zijn alle titels keiharde tips. Heb jij leessuggesties voor mij? Ik hoor ze graag!

Ook mooi in 2015

1 Alle Buddy Longways achter elkaar lezen tijdens een regenachtig weekend
2 De ontdekking van slice of life animé: Barakamon, Sakamichi no Apollon, Chihayafuru en vooral Usagi Drop
3 De expo van Jean-Pol in het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal (hop hop, op naar Brussel! De expo is er tot 29 mei 2016!)

3 Reacties op “De beste strips van 2015”

 1. Daan says:

  Er zijn nog zoveel strips die ik moet lezen en ieder jaar komen er ook zoveel weer bij, bedankt in ieder geval voor deze tips, ik zal ze zeker ter harte nemen 🙂

   • Daan says:

    Daar lees ik echt te weinig strips voor en alles wat ik lees loopt waarschijnlijk achter 😛
    Op mijn nachtkastje nu: Kobijn, in de hel is elke dag hetzelfde van Lewis Trondheim. Ik ben vooral onder de indruk van zijn ogenschijnlijke eenvoudige en snelle tekenstijl waarin hij toch heel erg veel oog heeft voor compositie. Het verhaal sprak me wat minder aan.

    En professor Bell van Sfar, ik vind de grimmige sfeer die de tekeningen uitstralen erg lekker 🙂

    beide gekocht op het boekenfestijn in de jaarbeurs, de enige twee strips die ikzelf de moeite waard vond. Vorig jaar hadden ze zowaar een uitgave van Coutoo, ben echt een fan van het werk van Andreas. Mocht je het nog nooit gelezen hebben: De grot der Herinneringen..

Plaats een reactie