Strips & comics

De beste strips van 2016

Net als in 2014 en 2015 heb ik het voorbije stripjaar gevat in twee top tien lijsten, voor Nederlandstalige en Engelstalige strips. Omdat het de derde keer is kan ik de jaren ook onderling met elkaar vergelijken en dan moet ik zeggen dat 2016 niet helemaal het gedroomde Nederlandstalige stripjaar is geworden. Twee jaar geleden was het fabelachtige slot van Magasin General het hoogtepunt en vorig jaar verraste Het Experiment en konden we eindelijk lezen hoe het afliep met  Frommeltje en Viola. Zo’n hoogtepunt ontbrak nu.

abadaringiDit jaar was de surprise opnieuw ingepakt: het tweede deel van de integrale van Simon van de Rivier -uit de jaren zeventig- vond ik geweldig en daarnaast was  Abadaringi van Jeroen Janssen een boek dat beklijft omdat het zo oprecht en indringend is. Een uitgebreid interview dat ik had met Jeroen lees je in Zone 5300 nummer 112.
Een derde plaats is er voor het vertaalde en prachtige naslagwerk De kunst van Morris dat verscheen bij de Lucky Luke-expositie van Morris die het afgelopen jaar in Angoulême te zien was. Groot formaat en veel opgeblazen tekeningen die het filmische vakmanschap en de snelle hand van Morris prachtig in beeld brengen. Maar verder? Mwoa. De twee Mickey Mouse mysterie-pockets waren eigenlijk heel grappig en de nieuwe Lucky Luke en Blake en Mortimer allebei erg tof, maar top tien werk?

top 10 Nederlandstalig

1 Simon van de Rivier – Kroniek van een Toekomstige Wereld integraal 2 (Auclair, Sherpa)
2 Abadaringi (Janssen, Oogachtend)
3 De kunst van Morris (Beaujean + Mercier, Dargaud)
4 Robbedoes door… 10 Het Licht van Borneo (Frank Pé + Zidrou, Dupuis)
5 Blake en Mortimer 24 – Het testament van William S. (Sente + Juillard, B&M)
6 Mickey’s Mysteries – Op het spoor van de misdaad (Disney, Sanoma)
7 Magritte, een surrealistische kroniek (Campi + Zabus, Lombard)
8 De moordenaar van Lucky Luke (Bonhomme, Lucky Comics)
9 Het Slapende Woud (Bara + Boisserie, Dargaud)
10 De Vliegenier 1 Het Vertrek (Kraehn + Arnoux, Dargaud)

goodnight-punpun-kissDe lijst had er misschien anders uitgezien als ik aan Spotters van Michiel van de Pol en In the Pines van Erik Kriek was toegekomen. Dat me dat nog niet is gelukt heeft een reden, en die vinden we terug in de Engelstalige lijst: Goodnight Punpun van Inio Asano is een 13-delige Bildungs-manga over een jongen die in het verhaal wordt afgebeeld als een sprietvogeltje tussen normale tienerkinderen, dat bovendien niet praat. Het kost ongeveer vierhonderd pagina’s om eraan te wennen maar dan zit je er echt helemaal in. De vertalingen verschijnen op dit moment in boekvorm, maar online is de complete reeks al te lezen als zogenaamde fanlation, een vertaling gemaakt door een toegewijde fan. En toegewijd moet je zijn, want Goodnight Punpun is een kleine drieduizend pagina’s. Het mooie zit ‘m in de nieuwe manier van vertellen en vertonen: het verhaal heeft een bizar en uitdagend narratief.
osamu-pilTel daar de 900 pagina’s bij op van Toshio Ban’s Osamu Tezuka Story en je snapt dat er niet veel avonden over waren de afgelopen tijd. Ik kan nu even geen manga meer zien.

harrow-countyMijn topper van 2016 is Harrow County, waarover ik al eerder schreef in Comics Krenten, de comic review rubriek uit Zone 5300 en die je ook op mijn site kunt teruglezen. Alle drie de verhaalreeksen tot nu toe zijn klasse en het tekenwerk is echt magnifiek. Plattelandshorror uit de zuidelijke jaren dertig, maar dan heel ingetogen en verrassend.
Een ontdekking van heel andere orde is het werk van Noah van Sciver, een jonge Amerikaanse tekenaar die ik afgelopen voorjaar in Angoulême ontmoette en die me een aantal eigen beheer-comics gaf. Stuk voor stuk mooie slices-of-life van een gewone jongeman: Geen held, geen meeslepend leven, niet veel geluk, maar in ieder geval twee baantjes om de huur te betalen. Disquiet is een verhalenbundel en is in Amerika goed opgepikt. Laten we hopen op een mooi 2017 voor Van Sciver en zijn personages.

top 10 Engelstalig

1 Harrow County (Bunn + Crook, Dark Horse)
2 Goodnight Punpun (Inio Asano, fanlation)
3 Osamu Tezuka story (Toshio Ban, Stone Bridge Press)
4 Disquiet (Van Sciver, Fantagraphics)
5 Southern Bastards (Aaron + Latour, Image)
6 Rebels (Mutti + Wood, Dark Horse)
7 Paper girls (Chiang + Vaughan, Image)
8 Wilds end – Enemy within (Abnett + Culbard, Boom!)
9 Ganges 5 (Huizenga, Drawn & Quarterly)
10 Snow blind (Masters + Jenkins, Boom!)

Frank Pé RagebolNaast het lezen was er wel genoeg te beleven in 2016. Het Nederlands Stripmuseum had dit jaar elf mooie exposities, met 75 jaar Tom Poes als uitschieter, en het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal in Brussel pakte uit met een waanzinnig mooie expo rond Frank Pé, die ook nog eens in het middelpunt stond van de Japanse editie van de Nacht van het Beeldverhaal. Zonder meer reden om naar Brussel af te reizen.
Andere zaken lees je in het lijstje met de aandoenlijke naam Ook mooi in 2016:

1 Expositie van Frank Pé Belgisch Centrum voor Beeldverhaal
2 Expositie van Hugo Pratt in Angoulême
3 Nacht van het Beeldverhaal in Belgisch Centrum voor Beeldverhaal
4 De ontdekking van het werk van Kevin Huizenga
5 Expositie 75 jaar Tom Poes in het Nederlands Stripmuseum
6 De ontdekking van het werk van Mattias Adolfsson

Voor mezelf was Duplex het album van het jaar, vanwege alle arbeid, enthousiasme én het geweldige eindresultaat, ook voor wat betreft kritieken en verkoopcijfers, maar toch: je zet je eigen boek niet in je eigen top tien. Maar ik nodig iedereen uit het vooral wel te doen, en anders hoor ik graag wat jullie favorieten zijn – of welke boeken ik heb gemist. Ik ben benieuwd!