Geen categorie

De Nieuwe Boosheid

Het zijn boze tijden. Sinds het echt hommeles is in de wereld en de crisis ons in de greep heeft, lijkt boosheid de enige uitweg.
Een greep uit een weekje Groningse narrigheid: De Oosterstraatse tramsoap, waarbij tegenstanders hun boosheid niet onder stoelen of banken steken, wordt steeds grimmiger. Wethouder Dekker wordt tijdens een gezellig feestje zelfs uitgefloten door boze Stadjers. Bewoners van het A-kwartier zijn boos op de gemeente omdat die het niet nodig vindt om extra maatregelen te nemen om de drugsoverlast in de buurt aan te pakken. Ron Jans, toonbeeld van rust en elegantie in de overspannen vaderlandse voetbalwereld, is boos op de scheids, peunt de bal weg en moet vrezen voor een schorsing. Bewoners van het gebied tussen Hoornseplas en Paterswoldsemeer zijn boos op nalatige hondenbezitters, die hun viervoeters overal laten kakken.
Buiten de provinciegrenzen is het van hetzelfde laken een pak. Zo is Den Haag boos omdat oud-Kamerleden in 2008 negen miljoen euro aan wachtgeld hebben opgestreken. Ze zijn daar ook boos over de enorme tariefverhogingen die sommige waterschappen doorberekenen. En die zijn daar dan weer boos over. De Partij voor de Dieren is boos omdat de Emmense olifanten niet de gelegenheid hebben gekregen om afscheid te nemen van Annabel, zoals olifanten dat ‘in het echt’ ook doen. Wouter Bos is boos op beleggers en Raden van Bestuur die in deze crisistijd zo goed als niets doen om het tij te keren. Autoleasebedrijven zijn boos op dealers die teveel in rekening zouden brengen voor reparaties, en het Plaatselijke Belang Valthe is boos op TNT Post omdat die de helft van de brievenbussen uit het Drentse dorp heeft weggehaald en eist de verdwenen bus terug.
De EO is de boosheid over het voortschrijdende inzicht van Andries Knevel nog nauwelijks te boven of boegbeeldboy Boomsma gaat voor het tijdschrift van Linda de Mol uit de kleren. Hup, Arie drie maanden op non-actief. Christelijk Nederland is bovendien boos op kunstenaar Johan van der Dong die het mobieltje van God in huis heeft. Nog iets met religie: de Nationale Vrouwendag viel dit jaar op de Dag des Heeren. Betrokkenen boos. De toerismesector is boos op wethouder Heemskerk die voorstelt om massaal in Nederland vakantie te vieren en de Striders foar de Fryske Saak zijn lilk op Marktplaats omdat die advertenties in het Fries weigert.
Nog elf dagen en dan is het lente. Ik heb nog nooit zo naar een nieuw geluid verlangd.

Plaats een reactie