Strips & comics

De stapel wegwerken: Grand Prix-trilogie van Marvano

marvano grand prix drie delenIk ben de stapel boeken die ik nog moet lezen aan het wegwerken. Een leuke klus en een nodige: ik mag pas weer strips kopen als de bult op z’n minst gehalveerd is. Daarom ben ik eergisteren begonnen aan de trilogie Grand Prix van Marvano. Dat zijn er alvast drie.
Het is een heel knap verteld en historisch verantwoord verhaal over autoracen in het Europa van de jaren dertig. Met andere woorden: scheuren in mooie auto’s in een tijd die bol stond van de spanningen, oorlogsdreiging en de opkomst van het nazisme in Duitsland. Voor de goede orde: het is geen flinterdun verhaaltje over racen, zoals Michel Vaillant, maar een accurate weergave van de geschiedenis.

Ik dacht dat ik alles wel zo’n beetje wist over die tijd, maar toch was ik verbaasd te lezen dat toen de Olympische Spelen van 1936 aanvingen in Berlijn de Franse equipe bij het betreden van het Olympisch Stadion de Hitlergroet bracht. franse equipe groet hitler in 1936(Wat je op de zwart-wit foto niet ziet, zijn de blauw-wit-rode stropdassen van de Fransen. Dat maakt alles nog onwerkelijker)
Dit was volgens een verslaggever ter plaatse het ultieme bewijs dat er van een oorlogsdreiging geen sprake kon zijn. Het was zelfs een teken van wederzijds respect, dat toonde dat de vriendschapsbanden aan weerszijden van de Rijn sterker waren dan ooit tevoren.
Wat Grand Prix vooral laat zien is hoe halfslachtig de wereld reageerde op de expansiedrift van de nazi’s. Diplomaten buigzamer dan riet en wereldleiders -bevreesd voor gedoe- lieten aanvankelijk zo goed als alles met een zucht van verlichting passeren.

Ik was positief verrast door het verteltalent en tekenwerk van Marvano en zie daarom uit naar zijn nieuwe drieluik, De Joodse Brigade. Maar zoals gezegd: eerst de stapel halveren en dan naar de stripwinkel. showa drie delen
Mijn volgende opgave wordt Showa, a History Of Japan van Shigeru Mizuki. Niet voor niets: meer dan 2000 pagina’s en bijna twintig centimeter. Kijk, dát schiet lekker op!

Lees hier de recensie van Grand Prix deel 1, hier van deel 2 en hier een interview met Marvano.

Plaats een reactie