Geen categorie

Decorum

Afgelopen week hoorden we onophoudelijk dat ‘ze’ ons een oorlog hebben ingerommeld en tegelijkertijd rolden er in Groningen weer allerlei types over straat. Dat ging natuurlijk over het bejubelde en dus vermaledijde Forum: ook hier wordt gerommeld en zou een commissie-Davids van harte welkom zijn, zoals in de wandelgangen frivool door een enkeling wordt gesuggereerd. ‘Ze’ willen ons een gebouw in de maag splitsen waar niemand op zit te wachten. Er zouden, volgens een kritische beschouwer in deze krant, een begrotingstekort en een investeringsprobleem zijn; zaken die een paar dagen later categorisch worden ontkend door een groep directbetrokkenen die van onheil en drama niet wil weten: van overschrijding van bouwbudget is namelijk helemaal geen sprake. Integendeel, zo lazen wij in hun betoog. Je zou zeggen dat het tegendeel van een overschrijding een sluitende begroting is, maar dat is ook weer niet helemaal waar, want dat is er pas in juli, als alles goed is.
De kritische beschouwer had ook een mening over de groep private investeerders waarover steevast gesproken wordt. Wie zijn de investeerders toch, die in deze economisch moeilijke tijden willen bijspringen? Is het soms de firma Fabel & Co? Meewarig hoofdgeschud aan de andere kant: die zijn er wel degelijk, namelijk Volker Wessels. (Er volgt een stilte.) Maar één partij dus, die we nog kennen van hun prima bijdrage aan de Blauwestad, al zegt dat niets. Sterker nog, dat is ook maar een mening.
En los van alle geoha over geld, moeten we volgens de Forumkongsi niet vergeten waar het eigenlijk om gaat: het Forum wordt een ontmoetingsplaats van mensen van binnen en buiten Groningen, waarin de beleving van cultuur centraal staat. We weten allemaal dat cultuur het bindmiddel van elke samenleving is. Tenminste, als die samenleving zichzelf de moeite waard vindt. En zolang het netjes blijft mag dat wat kosten, vinden ze bij het Forum. Waarom? Heel eenvoudig: als het Forum er niet komt, dan verdwijnt Groningen van de lijst met wereldsteden en blijven we verweesd achter in ons karig bedeelde provinciehoofdstadje. Adieu Paris, moi Almelo. Grapje? Nee hoor, over wereldstad Groningen is onlangs een hele avond serieus gebept. En ook daar stond men kaarsrecht tegenover elkaar.
Met de verkiezingen in aantocht wordt het vast nog gezelliger: transparante feestweken met veel vragen van tegenstanders en het weerleggen van onwaarheden door de Forummers. Respectvol gaat het er allang niet meer aan toe. Aannames, halve waarheden, beschuldigingen en als alles meezit over tien jaar een commissie.

Plaats een reactie