Geen categorie

Drie van de tien

December is de feestmaand, maar voor journalisten, recensenten en columnisten is het ook de lijstjesmaand. De tien leukste dit, de tien beste dat, de mooiste zus, de beste zo; allemaal ontzettend onbenullig maar wel leuk om te lezen.
Ik had me in januari voorgenomen de krant op taalcuriositeiten uit te vlooien, voor een geinig lijstje aan het einde van 2009. Beetje beschamend dat ik uiteindelijk slechts tot een opsomming van drie ben gekomen, maar ik hoop van harte dat lezers mijn onaffe top 10 willen completeren. Bij deze dus de aanzet:
1. Er is het afgelopen jaar een woord opgedoken in het Dagblad dat buiten Groningen volkomen onbekend is. Ik heb het mensen uit het ganse land voorgelegd en niemand had er ooit eerder van gehoord. Ze hadden bovendien geen idee wat het betekent. Slooproute. Voor de goede orde: een slooproute is de route die een bepaald slag stappend publiek aflegt van de binnenstad naar huis, waarbij spiegels van auto’s worden getrapt, bushokjes worden gesloopt en dergelijke. Werd treffend verwoord door een geïnterviewde: “we wonen aan een slooproute, dus het is elk weekend raak”.
2. Alles wat en waarover de heren Hermus en Zandstra schrijven is een genot om te lezen. Iedere zaterdag trek ik het pak keurig gevouwen katernen aan gort om eerst te zien wat ze hebben gegeten en hoe ze dat hebben beleefd. Het jubelwoord dat het afgelopen culinaire jaar met kop en schotel boven de rest uitstak, was mooi. Olijfolie van een mooie soort, een mooie rode crianza en de mooie kloosterkaas die voor een mooi slotakkoord zorgt. Opvallend niet gelezen: chefwaardig, het hobbykokwoord van de televisie.
3. Het grappigste woord van het afgelopen jaar heeft te maken met krantenkoppen. Omdat niet alle woorden zich lenen voor een kop, vanwege de lengte, moet er soms worden gezocht passende alternatieven. Het werkwoord nekken – als in: de das om doen – is zonder twijfel het favoriete kopwoord van 2009. ‘Rode kaart Polak nekt Veendam’, ‘omgevallen vrachtwagens nekken verkeer’, ‘herrie en stof nekken croissanterie’ en de curieuze ‘hondenweer nekt hondenshow’. Ik heb het ontelbare keren geturfd, zelfs eens drie keer in één krant. Extra leuk omdat het vervolgens niet in het artikel zelf was terug te vinden.

Plaats een reactie