Muziek

Eindelijk winter en dus tijd voor Ethiopische muziek

cover aselefetch en geteneshEens in de zoveel tijd richt ik mijn platenkasten anders in, om geen enkele reden behalve dat je op die avondjes platen herontdekt die je een tijd niet hebt gedraaid.
Zo kwam ik vorige week het hoekje Ethiopische jazz en folk weer tegen en sindsdien draai ik niet anders. Heerlijke muziek, vooral als het buiten een beetje winters is. Mijn favoriete nummers zijn de twee die ik heb van Aselefech Ashine en Getenesh Kebret op een verzamelaar van het l’Arôme-label. Hun LP (links) staat al eeuwen op mijn zoeklijst, dus ik moet het met deze twee liedjes doen.

Als ik op feestjes plaatjes draai, zoals laatst in de watertoren bij het Noorderplantsoen, dan zet ik aan het einde van de avond iets van Getatchew Mekuria of Mulatu Astatke op, en dan komt er al-tijd iemand vragen wat het is, omdat het zo lekker klinkt. Want dat is het fijne van Ethiojazz: het deint zo prettig en het heeft iets bezwerends. Daarom denk ik dat meer mensen Ethiopische muziek moeten leren kennen.

spielt eigene kompositionen grootUiteraard versta ik er geen moer van, maar het gaat bij Ethiopische muziek om de schoonheid van de klank en het gevoel.
Ik heb een playlist gemaakt van een uur, met alleen maar mooie nummers, waaronder uiteraard de twee van Ashine en Kebret. Het laatste nummer is van Tsege Mariam Gebru van haar LP Spielt eigene Kompositionen. Geen idee wie haar heeft gezegd dat een Duitse titel een goed plan zou zijn, maar haar pianomuziek is echt heel mooi.
Als je plaatjes wilt kijken bij het luisteren, kijk dan eens op deze overzichtssite en een heel goed artikel over Ethiojazz vind je op het blog van Luc van Kemenade.

Hier is mijn playlist Uurtje Ethiopisch:

Plaats een reactie