Geen categorie

Erg serieus

Alle kogels zijn door de kerk. De Grote Zaken waarover de Groninger zich de afgelopen maanden mocht opwinden, zijn in één avondje door de gemeenteraad geschoten. Er komt een tram en er komt een huiskamer van veertien verdiepingen. Maanden van inspraakavonden, discussies in de krant, ingezonden brieven over halfslachtige procedures, al dan niet juiste informatie, voors, tegens en wat al niet meer: het is vast ergens nuttig voor geweest, maar heeft uiteindelijk niets opgeleverd. Zo goed als alle volksvertegenwoordigers hebben ja gezegd tegen beide ideeën en nu gaan we als inwoners van een moderne stad op naar de volgende mijlpaal.
Jammer eigenlijk dat de grote dingen hier altijd met zoveel rumoer gepaard gaan. Al dat gebakkelij heeft de Groninger niet bepaald dichter bij de politiek gebracht. “Ze doen alles over onze rug heen”, hoorde ik iemand uitkramen op televisie. Al die meninkjes, het is net zo infantiel als het zogenaamde luisterende oor van de gemeente. Want de gemeente heeft zich werkelijk een slag in de rondte geluisterd. En niet voor niks natuurlijk: de burger wordt ‘heel erg serieus’ genomen.
Een fractie van de 185.000 Stadjers heeft in een ternauwernood geldig referendum vóór het Forum gestemd. Overigens niet dát het er komt, dat stond vooraf al vast. Nee, de burger mocht een gebouw kiezen. Op zich mooi en aardig, maar de afgelopen tijd kwamen er net te veel voorstanders voor de camera of in de krant aan het woord die onomwonden stelden dat het volk met de komst van het Forum had ingestemd. En dat werd ons, betrokken burgers van deze prachtstad, destijds nou net niet gevraagd. Dat weet iedereen, want alles is steeds heel transparant geweest. Zoals dat hoort tegenwoordig.
De oplossing om dit soort schijntoestanden te voorkomen, is de burger niet meer lastig te vallen met meedenkerij en fratsreferenda. De Stadjer kiest zijn vertegenwoordiger in de raad en die beslist wat goed voor de stad is. Laat ze gewoon hun werk doen, dat kunnen ze prima zonder onze voorkeur voor een snelweg, een pleisterplaats, een burgemeestersprofiel of een tracé. Vooral omdat het maniertje toch altijd een beetje tweederangs is. Je mag kiezen uit drie smaken terwijl je er twaalf kent, met in je achterhoofd dat het eigenlijk te koud is voor een ijsje.
Toch vermoed ik dat die stemvolkparticipatie nog een tijdje blijft bestaan omdat het zo ontzettend van nu is. Rijst meteen de vraag: het voormalige Suikeruniegebied is aangekocht door de gemeente. Iemand een ideetje?

Plaats een reactie