Geen categorie

Exit lijstjes

Vertel het me, wie heeft in hemelsnaam bedacht dat krantenlezers zitten te wachten op eindejaarslijstjes van zomaar iedere toevallige jandoedel? De tien beste boeken van 2008 volgens een Bekende Groninger, de tien films die je per se gezien moet hebben volgens een lokale basketballer of de culturele ontdekkingen van een tv-sterretje; het interesseert toch helemaal niemand iets? En toch staan ze bij bosjes in de krant, de voorkeuren van sporters, acteurs, ambtenaren, journalisten en bijna-BN’ers. Overdreven, onbelangrijk en daarom: de top vijf van redenen om te stoppen met eindejaarslijstjes.
1. De relevantie. Is het echt zo belangrijk om anderen te vertellen wat jij mooie muziek vindt en welke boeken je graag leest? Of om het anders te zeggen: wie denk je wel dat je bent?
Voor een heleboel mensen is een boek iets dat je iemand cadeau doet, maar niet graag cadeau krijgt. Lezen is voor mensen die niet van lijstjes houden, maar van verhalen. En als je niet van de deuntjes van Amanda Sosa houdt, dan is een zesde plaats in jouw 2008-lijst echt geen reden om naar de platenwinkel te hollen en toch maar haar laatste cd te kopen. Je voorkeuren doen er helemaal niet toe. Je kunt prima nee zeggen als ze je vragen.
2. De psychologie van het lijstje. Met een lijstje laat je zien wie je bent en ook al heb je je bescheurd bij het zoveelste boekje van Youp, dan nog staat dat niet in jouw favorietenparade. Ben je mal! Youp niet, maar ‘Gele sneeuw’ van de avantgarde-Japanner Iko Paniko natuurlijk wel. Daarmee denk je goede sier te maken en hoop je dat de mensen zeggen: die zanger, dat is een culturele hoogvlieger. Een belezen type. Daar is het je om te doen.
3. De onzin. De tien beste theatervoorstellingen van het afgelopen jaar zijn in bijna alle gevallen inderdaad afgelopen. Als het kwartje niet valt, dan raad ik u aan onmiddellijk kaarten te kopen voor De vrouw met de baard van het NNT (de nummer 2 van een acteur).
4. Het avontuur. Maak een lijst die naar de toekomst wijst. Zeg waar je veel van verwacht in het nieuwe jaar. Laat zien dat je visie en verstand hebt. De tien mooiste dingen die ons te wachten staan, dat klinkt veel beter. Heeft bovendien nieuwswaarde en past dus beter in de krant.
5. Zoals ik al zei: dit is een top vijf van redenen om te stoppen met eindejaarslijstjes.

Plaats een reactie