Geen categorie

Gaping

Het zijn spannende tijden voor het jonge aspirant-raadslid dat op een verkiesbare plaats staat. Met nog twee weken te gaan kan hij zomaar in de raad gekozen worden. Een mooi vooruitzicht. Het is belangrijk werk, een jongensdroom, het moment van de waarheid, alle clichés zijn van toepassing. Het gretige kandidaat-raadslid laat niets aan het toeval over en bereidt zich goed voor op zijn aanstaande publieke taak. Zo kon het gebeuren dat hij afgelopen week een adviesrapport van de Raad van het Openbaar Bestuur in handen kreeg. Deze raad, onder voorzitterschap van oud-burgervader Jacques Wallage, heeft onderzoek gedaan naar de kloof tussen politiek en samenleving. Leergierig als hij is, begint de jongeman het verslag te lezen, in de hoop veel op te steken van de conclusies en aanbevelingen.
De Raad heeft in het rapport flink van zich af geschreven, moet de aspirant constateren. Het heeft een erg hoog Ladder-op-de-wagen-en-karren-maar-gehalte: de mensen geloven niet meer in politici en hun partijen, maar nog wel in organen zoals de Tweede Kamer. Los van de vraag ‘gelooft u nog in de Tweede Kamer?’ vindt de jongeling het een bedenkelijk onderzoeksresultaat: de vraag is gesteld aan mensen die voor de helft niet eens weten wat er met de Eerste Kamer is gebeurd.
Het rapport geeft een pasklaar antwoord op de vraag waar de politici de steekjes laten vallen: we hebben mobiele telefoons, internet, maar de politiek heeft moeite om daarmee om te gaan.
Ons bijna-raadslid, in het bezit van een eigen blog, facebook, hyvespagina en linkedin-profiel, denkt diep na, maar kan er geen wijs uit worden. Het zal de generatiekloof zijn: de raad bestaat, op twee jongedames na, uit vijftigplussers die nog met een muis naar een beeldscherm wijzen. Nadat hij de grappige passage uit het rapport heeft getweet naar zijn dertienduizend volgers, leest hij verder, want hij wil nu eindelijk wel eens weten: wat is er aan de hand met die kloof? Die blijkt onaanvaardbaar groot, maar de Raad zit er bovenop, getuige de aangereikte oplossuggestie: de verticaal georganiseerde politieke instituties moeten nieuwe verbindingen met de burgers aangaan. Die opereren niet langs verticale, maar langs horizontale lijnen.
Hoppa, roept de jongeling, klare taal! Met deze kreten kan ik gerust op schoot kruipen bij de serieusgenomen burger, waarmee ik graag op dezelfde golflengte converseer. Het rapport heeft zijn uitwerking niet gemist op het aspirant-raadslid. Hij zal er zeker bij zijn als de kloof wordt gedicht.

Plaats een reactie