Strips & comics

Gelezen: Daan Jippes, avonturier in strip en animatie

Ter gelegenheid van de expositie Daan Jippes, avonturier in strip en animatie in het Nederlands Stripmuseum, die afgelopen zaterdag werd geopend, verscheen een fraai en uitgebreid overzichtsboek van het werk van één van de meer begaafde en succesvolle striptekenaars van ons land: Daan Jippes, avonturier in strip en animatie.

Jippes is misschien niet bij het grote publiek bekend, maar iedereen heeft in zijn of haar leven minstens een paar van zijn Donald Duck-verhalen gelezen, of een tekenfilm gezien waaraan Jippes heeft meegewerkt, zoals de Disney-producties van Aladdin, Beauty and the Beast en Mulan.

Jippes’ werkzame leven begon in Nederland, bij de Geïllustreerde Pers, Pep en later de Nederlandse Donald Duck. In 1972 verschijnt zijn Twee voor thee, een album dat voor veel striptekenaars geldt als de heilige graal: Jippes toonde er een lijnvoering, perspectief en enscenering die tot dan toe ongezien waren. Op de expositie in het Nederlands Stripmuseum hangt een aantal fraaie originele pagina’s uit Twee voor thee, en ik kan alvast beloven dat die van de bovenste plank zijn.

In 1980 vertrekt hij naar Amerika, waar hij tot 2004 af en aan woont en werkt, dat laatste voornamelijk in animatiestudio’s. Na terugkeer in Nederland richt Jippes zich weer op het beeldverhaal en tekent een aantal albums van Havank.

Het overzichtswerk, dat werd samengesteld en geschreven door Jan-Willem de Vries, is een prettige mix van achtergrondinformatie en veel illustratiemateriaal. Vooral het tekenwerk dat Jippes maakte in zijn animatieperiode is bijzonder: dat zie je doorgaans niet. Zijn losse illustraties en korte strips uit de jaren zeventig zijn fraai en heel typisch voor zijn tijd, op het gedateerde af, al heeft dat zeker zijn charme. Ook laat het zien wat een vakman Jippes is en met welk gemak hij stijlen tot de zijne maakt. Niet voor niets wordt hij de kameleon genoemd: ook voor Asterix of Robbedoes draait hij zijn hand niet om.

De expositie is nog tot en met 29 oktober te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen, waar op dit moment ook een grote tentoonstelling te zien is met het werk van Jan Kruis, de onlangs overleden schepper van Jan, Jans en de Kinderen.

Daan Jippes, avonturier in strip en animatie is in een zeer beperkte oplage verschenen als fraaie hardcover. Er is ook een reguliere uitgave met slappe kaft verkrijgbaar.