Strips & comics, Zone 5300

Gelezen: de autobiografie van Börge Ring

Omslag artbook.inddDe Deens-Nederlandse animator en striptekenaar Börge Ring is inmiddels 93 lentes jong. Wie zijn autobiografie Een weergaloos leven in muziek en tekenfilm leest, hoort een vitaal en scherp heerschap vertellen over zijn leven: dat van gevierd jazzmuzikant en Oscar-winnend animator met een werkverleden bij Disney, Spielberg en Toonder. Bij het verschijnen van  de Nederlandse vertaling van zijn autobiografie verscheen een prachtig illustratieboek, De kunst van Börge Ring.

Börge Ring, met karakteristieke baard en pijp, is geen man van geraniums. Als hij tegen de 90 loopt, besluit hij werk te maken van zijn autobiografie. En dat is bepaald geen half werk. Ring gaat uitvoerig in op zijn jeugd, maar voor de strip- en animatieliefhebber wordt het pas echt interessant als hij in 1952 verhuist naar Amsterdam om bij de Toonder Studio’s te werken. De 21 jaar bij Toonder komen er helaas bekaaid van af. Liever diept Ring persoonlijke anekdotes op over concertbezoeken, vakanties, zijn familie en ontmoetingen met interessante mensen. Lezers die meer willen weten over de sfeer op de studio, het zakelijke gesteggel en andere smeuïge toestanden moeten hun heil elders  zoeken.

13856De sfeer van de autobiografie is beminnelijk. De enige keer dat hij uit zijn slof schiet, is als de rol van Gerrit en vooral Cilia van Dijk aan bod komt. Zij waren destijds als producers betrokken bij de totstandkoming van Rings korte film Anna en Bella [KIJKEN], waarvoor hij in 1985 een Oscar kreeg. Ze ritselden en belemmerden Ring in zijn werk en dat zullen we weten.

De autobiografie leest lekker weg en er zijn genoeg genietbare momenten, maar toch mist er iets, dat zich het beste laat omschrijven als nerd stuff. Kijkjes in de keuken, werkmethoden en materiaalkeuzes, eigenaardigheden van collega’s; dat werk.
Het is om die reden dat we boffen met het fraaie illustratieboek De kunst van Börge Ring, dat tegelijkertijd met de Nederlandse vertaling van de biografie verscheen. In ‘De kunst van’ vinden we de beelden bij de verhalen: mooie potloodtekeningen, lay-outs, voorstudies en storyboards van korte films, commercials en vrij werk. Met gevoel vormgegeven, lekker groot opgezet en daarom een fijne portie bladervreugde.
Het overzichtsboek is des te fraaier als je weet dat na de brand in de Toonder Studio’s in 1971 en die in het woonhuis van Ring in 2009 nog maar weinig origineel werk voorhanden is. Voor de samenstelling is daarom stad en land afgezocht, en met succes. Beide boeken zouden eigenlijk gezamenlijk moeten worden verkocht. Wie Börge Ring leest en kijkt, ziet nog meer. En wat is daarop tegen?

(Deze recensie verscheen eerder in Zone 5300, nummer 108, lente 2015)

Plaats een reactie