Strips & comics

Gelezen: Enzo Smits en Ward Zwart – Wolven

Wolven, het samenwerkingdebuut van scenarist Enzo Smits en tekenaar Ward Zwart, is waarachtig een bijzondere leeservaring. Het boek is opgedeeld in drie verhaallijnen rond een groepje verloren jongeren en beschrijft feitelijk het alledaagse Hazenberg, een ruraal stadje dat haar glans een aantal jaren achter zich heeft gelaten. Het is de entourage van een coming of age-film, en de verwijzingen naar dat genre zit overal in het album verstopt, tot en met de Gummo-poster in de jongenskamer: Wolven is minstens zo beklemmend als die film van Larry Clark en de overeenkomsten zijn frappant.

Hoewel Wolven zich afspeelt in Hazenberg, zien we Amerikaanse schoolbussen, laagbouw en winkelpuien. De skater-cultuur is niet ver. Een van de jongens, Kip, valt met zijn skateboard en komt hard op zijn hoofd terecht. Het levert fraaie, filmische waanbeelden op, die naadloos in de omgeving van zijn leven passen.
Er zijn nauwelijks grenzen; het echte, de waarheid, de buitenwereld, alles komt verwrongen binnen. De zoektocht naar een mysterieus wezen in het bos, de drop-out in de cafetaria, de lamgeslagen moeder op de bank en de complotdenker op straat: alleen met hen mag de lezer het stellen. Geen gezag, geen liefde, geen baken.

Het sinistere wordt sterker vanwege de vorm van de uitgave: weinig tekst, veel beeld en blauwgrijs tekenwerk op dun papier. Het tempo van de lezer bepaalt de intensiteit van het verhaal. Neem je de tijd dan gaat Wolven onder je huid zitten, waar het hoort. Een bijzondere prestatie en in zijn genre een hoogtepunt: verplichte kost voor de nieuwe generatie striptekenaars.

Blader hier alvast door het boek, voordat je naar de stripspeciaalzaak gaat om het aan te schaffen.

Deze recensie schreef ik voor Stripschrift 450.