Strips & comics

Gelezen: Hubert & Virginie Augustin – Had meneer nog iets gewenst?

Bij iedere nieuwe uitgave rijst de ster van uitgeverij Blloan. Ze hebben daar een neusje voor mooie verhalen, en geven die ook nog eens prachtig uit: op stevig papier, harde kaft, mooie schutbladen en goed vertaald. Blloan is een uitgeverij waar je met gemak fan van blijft.

Onlangs verscheen Had meneer nog iets gewenst?, een album dat je in de stripwinkel misschien op het eerste gezicht met rust zou laten vanwege het onconventionele omslag. Maar wat jammer zou dat zijn, want het is zó goed, en alleen al daarom is deze bespreking meer dan rechtvaardig.

Het verhaal gaat over Edward, een verwaande en onuitstaanbare aristocraat, die niets liever doet dan shockeren en zich dagelijks verliest in drank en seks. Alle vrouwen moeten er aan geloven, van troonpretendenten tot volkse sloeries.
Edward, blasé en vilein, vindt in Lisbet een interessant tegenwicht: zij lijkt niet onder de indruk van zijn statuur, zijn seksuele escapades en zijn opschepperige gedrag, ondanks dat zij een vrouw is van eenvoudig komaf en werkzaam in de huishouding. Ze zijn er om minder uitgevlogen.

Edward eist Lisbeth op en probeert haar in zijn leven te trekken. Maar wat hem moeiteloos lukt bij de rest, gaat niet op voor Lisbeth: zij houdt de boot af. Niet dat zij koud en ongevoelig is, maar omdat ze Edward een verwerpelijke kerel vindt die misbruik maakt van zijn positie en de vrouwen om hem heen.
Het escaleert en Edward zet al zijn zinnen op de onvoorwaardelijke liefde van Lisbeth, die in een steeds moeilijker positie terecht komt. Zonder het einde van het verhaal te verraden, dat zou gemeen zijn, kan ik zonder omhaal melden dat Had meneer nog iets gewenst? in mijn favorietenlijstje is gekatapulteerd.

Het is niet alleen het verhaal dat geweldig is. Het tekenwerk is zo mooi en de personages zijn zo zwierig en levensecht getekend dat je je gerust een tijdje kunt verliezen in het tekenwerk van Virginie Augustin, van wie ik eerder Alim de Leerlooier las. In vergelijking daarmee heeft Had meneer nog iets gewenst? meer joie, om het maar eens losjes te zeggen. Het is schetsmatiger, met meer krasserige arcering en lef.
Ga naar je stripspeciaalzaak, pak het album eens op en blader het vooral rustig door. Als je dan nog niet geraakt wordt door het knappe tekenwerk en de geweldige sfeer, in de wetenschap dat het een uitmuntend verhaal is met een einde dat je niet licht zult vergeten, dan zit er maar één ding voor je op: de nieuwe Bollie en Billie.