Strips & comics

Gelezen: Jan Truyens – Over God, z’n broer en andere fijne vleeswaren

Jan Truyens heeft genoten, dat kun je zien. Het spat en straalt. Het is fors. Meeslepend. Zijn bijzondere Over God, z’n broer en andere fijne vleeswaren is bij lange geen traditioneel stripalbum, maar een grootse kijktocht, een wandeling door pagina’s als een geïllustreerde serie kijkplaten met tekstblokken. We kunnen het gerust een ervaring noemen; een boekhandelaar zou het bij de artbooks kunnen neerleggen.

Truyens vertelt het verhaal over de oude Anton die zijn aardse bestaan verruilt voor het hiernamaals, excuus daarnamaals. De menselijke reflex om aan de andere zijde de verloren geliefde tegen te komen, geldt ook hier: Anton hoopt op een weerzien met zijn Betty. Uiteraard weet de oude man niet wat hem te wachten staat, net zomin als de lezer enige notie heeft van wat er gebeurt. Dat maakt het omslaan van de grote pagina’s een bevredigende zaak: meer nog dan je denkt ‘vertel het’ denk je ‘laat het me zien’. Dat is de volgorde die Truyens in zijn werk heeft gelegd, en met verve.

Er zijn pagina’s en sferen die doen denken aan Peter Kuper, Martin tom Dieck en Tim Burton; sommige figuren zijn getekend in een cartooneske reclamestijl, decors zijn nabewerkte 3d collages met foto’s en Chuck Norris – ja, die is gewoon zichzelf.

Het verhaal gaat alle kanten op en lijkt af en toe een vehikel voor Truyens om lekker zijn gang te gaan. Verwacht geen spanning als van een pageturner, daar is het te absurdistisch en te beeldend voor, maar de lezer wordt beloond als die zich openstelt voor het visueel overweldigende universum waarin Anton ronddwarrelt.

Truyens kreeg zijn groteske uitgave niet gemakkelijk van de grond en besloot het crowdfunding-model in te zetten. Met succes. Een deel van de overgebleven, genummerde exemplaren (naar het schijnt iets meer dan 200 op een totaal van 490 stuks) worden nu via de stripspeciaalzaken verspreid.

Deze recensie verscheen eerder in Zone 5300 nummer 114.