Strips & comics

Gelezen: Kraehn & Millien – De Vliegenier 2: De leerschool

Tot voor kort was er een grote tentoonstelling in het Belgisch Stripcentrum (voorheen Centrum van het Beeldverhaal) in Brussel over de kunst van een goede cover. De les die we daar konden leren is dat een aansprekend omslag een strip maakt of breekt. Die verleidt de lezer en zorgt dat het album opvalt tussen het overweldigende aanbod.

Het tweede deel van De Vliegenier, een avonturenstrip van tekenaar Chrys Millien op scenario van Jean-Charles Kraehn, heeft een cover die er alles aan doet om onaangeraakt te blijven: een statische, sombere illustratie, een zielloze kopletter en een titel die net zo spannend is als De Buschauffeur.

En dat is zó jammer, want als er een serie is die letterlijk uit de schappen zou moeten vliegen, dan is het De Vliegenier, een avonturenstrip die speelt in de jaren twintig van de vorige eeuw. Alles klopt, en dan vooral het verhaal dat echt heel goed verteld wordt. De vaart is perfect, de dialogen sterk en de enscenering is invoelend en natuurgetrouw. Het is een album dat ze in de literaire-thrillerwereld een pageturner noemen.

Het eerste deel, Het Vertrek, verscheen vorig jaar en was een verrassing: spannend, goed geschreven en historisch accuraat. Het tweede deel is los te lezen maar is wel gebaseerd op hetzelfde verhaalgegeven: het dagboek van piloot en avonturier Tanguy La-Vie-Dure. Hoofdpersoon Josef is de jonge versie van deze markante figuur.

In De Leerschool zien we Josef en zijn broertje Mose na WO I terug als arbeiders in een Franse vliegtuigonderdelenfabriek. Josef wil graag vliegen, maar verdient te weinig om een brevet te halen, terwijl zijn vader hem vroeger heeft geleerd een vliegtuig te besturen. Maar dat was in Afrika, in deel 1; in Frankrijk heb je een papiertje nodig.

Mose heeft geld in overvloed, omdat hij zich bezighoudt met drugstransporten per motorfiets. Josef denkt er het zijne van, maar ziet toch kansen. Samen met een collega bedenkt hij een plannetje om per vliegtuig te gaan smokkelen. Er is een probleem: hij heeft geen vliegtuig, maar daar verzinnen ze wat op.

Het klinkt als een klein, rond verhaal, maar het zit vernuftig in elkaar en het is tot de laatste bladzijde spannend.
Vergeet het omslag en onthou dit verhaal. De Vliegenier verdient het.