Strips & comics

Gelezen: Lafebre & Zidrou – Mooie zomers 3: Mam’zelle Esterel

Zon of niet, van de stripserie Mooie zomers fleur je onmiddellijk op. De serie, waarvan onlangs het derde deel verscheen, gaat over de vakantieperikelen van de familie Fauldérault. Vader Pierre is striptekenaar van beroep en dat betekent dat zijn gezin pas op vakantie kan als de deadlines zijn gehaald. Zo ook in deel 3 dat ons naar Saint Etienne brengt, een stad van niks, maar volgens de Michelin-gids van oma Yvette een plaats met allure.

Deze keer gaan naast de vierkoppige familie van vader Pierre ook zijn schoonvader en -moeder mee. Wrijving? Welnee, het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Pierre, de eeuwige positieveling, is niet te breken. Ook niet als hij echt sentimenteel wordt door de verkoop van zijn Renault 4 Esterel, waaraan hij bijzonder gehecht is vanwege alle mooie herinneringen. Zoals alle vakanties die ze ‘samen’ hebben meegemaakt.

De verhalen tot nu toe bouwen zich steeds rond een vast stramien op: de horde gaat in de auto en Pierre ziet wel waar het schip strandt. Natuurlijk zijn er altijd onvoorzienigheden, zoals de dwingelanderige oma of een file, maar verder zijn het vakanties zoals we die zelf ook hebben gehad of nog steeds beleven. Toestanden worden gladgestreken en ruzietjes op een vrolijke manier bijgelegd, maar toch zit er in ieder album van Mooie zomers iets onder de oppervlakte. Deze keer is het oma die het te zwaar krijgt en nota bene de kleine Julie in vertrouwen neemt.

Jordi Lafebre tekent (en laat ik het maar op z’n allereerlijkst zeggen) echt poepieschattig. Kleine Julie en de baby zijn zo aaibaar en knuffelig getekend en de hele sfeer van de albums is zo vriendelijk en hartveroverend, dat je zou willen dat de Fauldéraults je buren waren.
Dat zegt overigens niets over het verhaal zelf, want dat is eerlijker en menselijker dan zomaar een licht vakantielectuurtje. Het knappe aan Mam’zelle Esterel is dat de sympathie van de lezer uiteindelijk bij alle leden van de familie terecht komt, dus ook bij de personages die niet direct vooraan staan als het om affectie gaat.

Lafebre en Zidrou zijn een gouden koppel en als zodanig verantwoordelijk voor de moderne klassieker Lydie, het schitterende verhaal over een mongloïde meisje dat in haar fantasie een baby’tje krijgt en de dorpsbewoners meekrijgt in het lieve bedenksel.
Uitgeverij Dargaud heeft voor de zomer een mooie aanbieding: tegelijk met het derde deel verscheen er een voordeelpakket met de eerste twee delen van Mooie zomers. Zo kun je voor een klein bedrag kennismaken met de familie Fauldérault, en kun je de winst meteen investeren in een exemplaar van Lydie. Daarmee red je de zomer op de valreep, zon of niet.