Strips & comics

Gelezen: Mijn begrafenis, Het experiment en veel meer

mijn begrafenis coverDe laatste tijd merk ik dat ik met een steeds grotere tas op weg ga naar Stripwinkel Akim, en dat ik ook vroeger van huis vertrek. Even een uurtje bij Akim struinen, dat lukt gewoon niet meer. Daarvoor is de winkel intussen veel te vol.

Onlangs kwam ik thuis met een flinke bult strips, nieuw en antiquarisch (zoals je tweedehands ook kunt noemen). Meteen begonnen in Mijn begrafenis van Maarten de Saeger, die een enkeling natuurlijk kent van zijn bijdragen aan Van Speijk. Zijn eerste, echte, forse en heerlijke boek leest als een trein, met een sardonisch hoofdpersoon als stralend middelpunt. Mooie dialogen en -weer eens wat anders- ik vond het kleurgebruik echt te gek. Je ziet dat het klopt. Lees hier de recensie van stripspeciaalzaak.be.  En lees hier een interview uit Stripelmagazine met Maarten over zijn album.

Nadat ik wat mensen van Mijn begrafenis op de hoogte had gebracht, was er nog wat tijd over voor het tweede album van de stapel: Het experiment van Nicolas Debon, een waargebeurde geschiedenis over de stichting van een libertaire kolonie in de Franse Ardennen door de anarchist Fortuné Henry in 1903.
85106-experiment-het-het-experimentAfijn, twee uur later had ik het uit en wist ik dat ik het mooiste album van 2015 had gelezen. Wat een geweldig verhaal en wat goed dat Uitgeverij Scratch dit gewoon uitgeeft. Want eerlijk is eerlijk: dit is typisch zo’n album dat “men” laat liggen. Omdat er al zoveel aanbod is, dat vooral, omdat het geen strip is in de traditionele zin en omdat het de grote thema’s niet schuwt. Bovendien, strips over klassiek anarchisme, je moet er maar zin in hebben.
Maar wat krijgen de avontuurlijke stripkopers veel terug als ze dit boek in hun winkelmandje leggen. Heroïek, vriendschap, levenskracht, alles komt voorbij. Het is ook niet niks; Henry en kornuiten begonnen from scratch (no pun intended) om uiteindelijk hun gelijk te bewijzen. Maar gelijk of niet, zo zat en zit de wereld niet in elkaar. De uitgever vat het samen in een heerlijke flaptekstenzin: een meeslepende getuigenis die nog steeds verbazingwekkend actueel is.
debon 1Als Het experiment niet op z’n minste genomineerd wordt voor een of andere prijs, dan weet ik het (ook) niet meer. Klasse getekend, verteld in een prettig tempo en met een perfect slotakkoord in de vorm van een geïllustreerd dossier. Bravo.
Lees hier de recensie van het album uit boekenkrant.com

Maar goed. Ik begon dat ik met een flinke bult strips thuiskwam en twee albums maken nog geen bult. Daar zorgde Buddy Longway voor. Twintig albums verschenen er tussen 1974 en 2006, die allemaal min of meer los te lezen zijn. Maar achter elkaar is het helemaal geweldig.
buddy longwayKort gezegd: Buddy Longway is een pelsjager – hij wordt in de albums steevast als trapper aangeduid, maar dat zei me aanvankelijk niets. Hij leeft met zijn vrouw Chinook en later ook met zijn zoon en dochter tussen de indianen en de verhalen gaan vooral over de natuur en over de moeilijke verstandhouding tussen indianen en blanken. Lees een uitgebreid overzicht van de verhalen (spoiler alerts), en als je de albums ergens tegenkomt -vaak voor een prikkie- neem ze dan vooral mee. Deel 11, De wraak, is het mooiste album, en meteen ook een sleutelverhaal in de hele serie.
Moet je nagaan: ik kan me niet herinneren dat ik de verhalen ooit las toen ze nog in weekblad Kuifje verschenen, en al die jaren liet ik de boeken ongemoeid. Toch goed dat er nog echte stripwinkels bestaan, die je op andere gedachten kunnen brengen.

Plaats een reactie