Literatuur & Poëzie

Gelezen: Ruth Mellaerts – Soms ben ik een ontdekkingsreiziger

ontdekkingsreiziger-cover Tussen alle geraas en geweld van geheide verkoopsuccessen, internationale bestselleritis en DWDD-leestips zijn er gelukkig boeken die zonder luidruchtige aanwezigheid zeer de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld om fijnzinniger redenen dan stemvolume en media-aandacht. Soms ben ik een ontdekkingsreiziger is zo’n boek; een bundeling poëtische miniaturen van Ruth Mellaerts, voorzien van illustraties van Toon Delanote en Charlotte Peys. De inhoud is geen hapklare brok en dus zal het de goegemeente vast niet bereiken, maar daar is het boek hoe dan ook te breekbaar en subtiel voor. Toch verdient het alle aandacht, zolang we het niet in grote gebaren hoeven uit te drukken.

De korte verhalen van Mellaerts zijn kleine gedachtestapjes, observaties en soms poëtische kronkeltjes. Steeds af, en in gewone zinnen geschreven, waardoor het lastig vergelijken is. Het zijn geen ZKV’s en ook geen klassieke gedichten: daarvoor zijn de onderwerpen te onaangepast en is het taalgebruik te direct. Mellaerts schotelt ons vertellingen voor over heimwee, een geleend gezicht, het verliezen van bruis en uitgestorven cadeaus. Het fladdert alle kanten op, en doet het daarmee vast ook goed bij jongeren.

ontdekkingsreiziger-illuHet is geen boek om doorheen te jakkeren, want de zeggingskracht neemt af naarmate je te lang doorgaat. Lize Spit (toch niet de minste, hoor je dan te zeggen) zei over dit boek dat je het mondjesmaat moet verslinden en dat klopt. Dat we dat weten komt doordat de uitgever deze uitspraak op een buikflapje heeft toegevoegd aan het boek, in een poging mensen over de streep te trekken toch vooral eens een ontdekkingsreis te wagen. Bij wijze van inleiding krijgen we ook nog een uitleggerig stukje voor de kiezen, van de hand van Elvis Peeters. Lief bedoeld, dat straalt ervan af, maar avontuurlijke lezers beginnen liever meteen aan de reis.

Dat dit boek meer is dan de optelsom van verhaaltjes komt door het excellente tekenwerk van Delanote en Peys, die samen het boekwerk op een hoger plan tillen. De aanwezigheid van fraaie illustraties haalt de vaart uit het boek en dat is precies wat het werk van Mellaerts nodig heeft. Rust, schoonheid en woorden waar je op mag kauwen; allemaal zaken waar je tegenwoordig met een vergrootglas naar mag zoeken. Soms ben ik een ontdekkingsreiziger is een gelukkige vondst, waarover we op gepast stemniveau mogen jubelen.

Deze recensie verscheen eerder in Zone 5300 nummer 113.