Geen categorie

Gelezen: Tom Gauld – Mooncop

Het werk van Tom Gauld is intrigerend. Zijn verhalen hebben iets rustigs en traags over zich. Dagen slepen zich voort, jaren zelfs, en er lijkt weinig te gebeuren.

En juist daarin zit de vertellende kracht: met name het album Goliath, over het eindeloze wachten van de reus op zijn confrontatie met David, en zijn laatste boek, Moon Cop, zijn geschiedenissen over een persoon voor wie dralen en de zachte gang van de dag de hoofdmoot zijn.

Moon Cop is het verhaal over de laatste politieman op de maan, die de wereld om hem heen ziet veranderen. Zijn werkzaamheden, zijn donut-automaat en zelfs het flatgebouw waarin hij woont, alles is aan verandering overhavig, in de zin dat er steeds minder van alles overblijft. De enige die niet verandert is de politieman zelf.

Een ander sterk punt is het wezenloze van de wereld waarin Gauld zijn politiemannetje laat acteren: als de donutautomaat een storing heeft en hem 20.736 donuts wil laten afrekenen, slaat de agent net zo lang op alle knoppen dat de aankoop ongedaan wordt gemaakt. Als hij bij een tweede poging alsnog de ene donut krijgt sluit de automaat ongeïnteresseerd af met: Thank you. Please come again.
Zoals in het echt. Zoals we gewend zijn en wat we niet eens meer opmerken.
Het zijn dit soort details die van Gaulds werk meer maken dan de kleine verhaaltjes die ze lijken.

De minimalistische tekeningen van Gauld, met stokpoppetjes met veel arceringen zien er desondanks niet onbeholpen maar juist gestileerd uit. Ook het kleurgebruik is afgemeten en raak. Niet voor niets dat zijn werk inmiddels in de grote bladen terug te vinden is: het is stilistisch heel sterk en beeldend.

En toch: de reden dat je voor zijn werk valt zijn de verhalen, in de zin dat je vrij snel aanvoelt dat het onvermijdelijke zich voordoet, maar niet precies hoe en wanneer. En dan nog. Zelfs als je het weet, zoals in het geval van Goliath, is het intrigerend om te lezen hoe Gauld het je vertelt. Moon Cop is wat dat betreft een mooi moment om in te stappen in zijn universum.