Geen categorie

Heerlijk avondje

Ook zo’n zin in het eerste grote lijsttrekkersdebat, vanavond in Huis de Beurs? Ik wel. Ik zit onafgebroken op Twitter voor sluiertipjes en sluimerruzies, en hou mijn inbox scherp in de gaten voor per ongeluk doorgestuurde mails. Logisch, want veel van wat vanavond besproken wordt, is inmiddels uitgelekt. Wat dat betreft lijkt het stadhuis de laatste tijd net een doorzonwoning met de ramen open. Verfrissend, die plotselinge transparantie. Spannend ook.
Zo gaan we vanavond voor het eerst echt horen van D66, heb ik begrepen. Ben benieuwd, want bij gebrek aan de afzetmarkt-Wilders in onze stad, is het nog niet helemaal duidelijk waar ze voor gaan en staan. Toch moeten we ze niet onderschatten: met de wind in de zeilen zijn ze moeilijk af te stoppen. Willen de voorstanders van het Forum de sociaal-liberalen bijvoorbeeld niet voorgoed kwijtraken aan het tegenteam, dan zal er toch wat gedaan moeten worden aan één van de urgente D66-speerpunten: de schandálige regel waardoor Albert Heijn op de Vismarkt verplicht is een kwartier vroeger te sluiten. Dat wordt wegmasseren, want anders kan het nog wel eens lastig worden voor de Forum-enthousiaste linkse maizena-driehoek.
Nog een punt van zorg was de deelname van de VVD aan het debat, zo vernam ik uit een bozige -en daarna onmiddellijk verwijderde- reactie op een niet nader te noemen partijblog. De liberale lijsttrekker eist volledige openheid van zaken voor wat betreft de vakantieplannen van de overige fractievoorzitters, en die kwamen er, keurig met de bonnetjes van het reisbureau. Beetje gemor was er wel over deze ongenadige eis, al toonde de SP-aanvoerster alle begrip: iedereen heeft recht op eerlijke voorlichting en duidelijke informatie, en dat geldt ook voor lijsttrekkers. De SP zal vanavond overigens prominent aanwezig zijn, omdat de tomatenbrigade zes van de zeven bordkartonnen hulpjannies meeneemt. De zevende is uitgeleend aan Lefier om in te zetten tijdens een voorlichtingsavond voor bewoners van de Moesstraat, die tegen hun zin te maken krijgen met jongeren vanaf zestien jaar met een divers verleden.
De partijen die niet zijn uitgenodigd, zullen -als ik hun sites mag geloven- ‘zeker’ van zich laten horen. De Stadspartij verschijnt met een multomap vol vragen en een delegatie van de Partij voor de Dieren zal, verkleed als knobbelzwanen, protesteren tegen het aangekondigde afschieten van de vogelsoort in Groningen. De jongeman van de Partij Vrij Groningen komt ook even langs, om kwart voor tien, als hij klaar is met vakkenvullen.

Plaats een reactie