Geen categorie

Het mea culpa van Medicalypta

Op een dag ging Medicalypta bij haar geletterde zuster Eucalypta op de koffie en samen bespraken ze de wereld, die pestkabouter Paulus en zo nog wat dingetjes waarmee de zusjes in hun maag zaten. De conclusie was altijd hetzelfde. Euca verweet Medi dat ze beter haar best had moeten doen op de heksenschool, omdat ze niet in staat was om de boel naar haar hand te zetten met een brouwseltje of een formule. Medicalypta glimlachte dan eng. Ze had heel andere interesses, ze wilde iets van de wereld maken en niet in dat benauwde bos blijven rondhangen waar haar entourage bestond uit een dwaas kleuteraapje, een homoseksueel konijn met een hazelip en een murmelende mol.
Zo kon het gebeuren dat de in meerdere opzichten slechte heks Medicalypta zich liet afzakken tot het Buitenste Buitenbos en zich verenigde in een betrekkelijk clubje met nog 65 andere heksen en toverkollen, met als doel de bossen drastisch te veranderen. Nadat Medi veel water bij de toverdrank had gedaan kreeg ze een koddig bestuursbaantje, waarmee ze haar zwakzinnige hekseninvloed kon uitoefenen.
Eerst probeerden d’r collega’s haar nog de Overzeese Bosdelen aan te smeren, maar daar trapte ze niet in. “Ik heb niet eens een bezemsteel om er naartoe te kunnen,” sprak ze voordat ze het Mediabos onder haar hoede kreeg.
“Vertel eens,” zeiden haar collega’s op een gegeven moment, “wat heb je tot nu toe bereikt, Medicalypta?” Het spichtige heksje keek eens in het rond en zei beslist: “Wacht maar, ik ben hartstikke druk, ik ga alles anders doen en ik begin bij het begin.” Haar collega’s keken vreemd en vroegen zich af waar het begin was én waar Medicalypta’s plannetje op zou houden. “Pf,” zei Medi terwijl zij haar kin introk, “bij het einde natuurlijk!” Hoe dan ook, ze sprak als een echte bestuurder, dat was duidelijk.
In de maanden die erop volgden, kregen de plannetjes van Medicalypta steeds meer inhoud. De commerciële krachten trokken aan haar en zoals altijd bij commerciële krachten vallen de eenvoudigen van aard het eerst voor het gemak, de overreding en de hebzucht. Ooit een hoogopgeleide gezien met een schuld bij de Wehkamp of Tell-Sell? Medicalypta had het allebei.
De mediaheks gooide haar troetelkindjes in de uitverkoop en de hoogste bieder mocht ze hebben. Die hele NPS bijvoorbeeld kon haar gestolen worden. Premtime, dacht Medi, is dat niet dat programma met die irritante moslim, of wat dan ook, die de hectiek van het Bombaybos heeft geïntroduceerd in ons heerlijke bosgebiedje? Weg ermee. Als mensen die drukdoenerij leuk zouden vinden, dan waren er wel meer van dergelijke programma’s, zo redeneerde ons dappere heksje doeltreffend. Hup, in de etalage, die fratsenmaker, of anders de traditionele kleioven.
De dinsdag erop meldde zich de eerste gegadigde voor Sesamstraat, een kinderprogramma dat volgens Medicalypta best een impuls van buitenaf kan gebruiken. Het was Momfert, de murmelende mol. Hij hield een ingewikkeld betoog, tot Medicalypta ingreep: “joh, ik versta d’r geen klap van, ik begrijp je zelfs niet eens, maar ik geloof wel dat ik het hele zaakje aan je kan toevertrouwen. Momfert, kerel, doe je ding! Mijn zegen heb je!”
Momfert glimlachte even en vertrok. Medi keek tevreden in het rond. Goh, dacht ze, dat regeren valt best mee. Je geeft gewoon alles weg.
Ze ging naar de kapper omdat ze niks te doen had en las in een tijdschrift dat Momfert het roer had omgegooid. Sesamstraat, zo stond in het artikeltje, heette voortaan Becamstraat, waar de leningen het voordeligst zijn, en McSien was niet langer een sympathiek voorleesvrouwtje maar een geslepen verkoopster van dieethamburgers en electrische Ieniemienies, die piepgeluidjes maken als je op hun buik drukt. Tommie is tijdens de finale uit Becamstraat weggestemd (0,70 e. per sms’je) en vervangen door Samson en zijn Javaanse Jongens. Meneer Aart was daarvóór al ingewisseld voor meneer Hoogervorst, die de kinderen sindsdien onophoudelijk wijst op hun eigen verantwoordelijkheid en Pino laat rondlopen met reclame voor kinderkoekjes van Unilever op z’n veel te dikke reet. (Eigen schuld, aldus meneer Hoogervorst, dan moet je maar gezonder eten, waarna hij een pak Yokidrink met extra calcium en fruitsuikers in het gezicht van de betraande vogel duwt).
Het percentage allochtonen in Becamstraat is gehalveerd omdat die doelgroep heel lastig te bereiken is en zo verdween de helft van de gekleurde populatie uit de eerder zo vriendelijke straat, waar iedereen, van wit tot bruin en van blauw tot groen, gebroederlijk naast elkaar leefde. Er is een hoofddoekmuppet bijgekomen die iedere gelegenheid aangrijpt om te zeggen dat de hallal productlijn van Conimex helemaal-het-einde is en de Siamese tweeling Voda en Fone delen dan wel hetzelfde buikje, ze bellen elkaar de hele dag, en de ganse straat vindt het gezellig. Rabo de tijger (poen hé, poen hé) leest de kinderen dagelijks voor uit zijn spaarbankboekje en de begintune van het programma is iedere week anders en voor een habbekrats te downloaden als ringtone. Je kunt zelfs lid worden. ’t Is net een familie.
Medicalypta las het verhaal en was tevreden: zie je wel, het kan ook wel zonder mijn bemoeienis. Ze dacht aan het geld dat ze uitspaarde en liet zich een permanent aan de binnenkant van haar hoofd aanmeten.
En Momfert? Die kocht een supergoeie zonnebril en ging voor altijd boven de grond wonen.

Plaats een reactie