Geen categorie

Huiskamer

Was eigenlijk nooit echt tegen, maar nu ben ik helemáál voor. Sinds ik de Welkom in het Groninger Forum-krantenbijlage van afgelopen week heb gelezen, weet ik dat Groningen een geweldige toekomst te wachten staat. Een toekomst met een gebouw dat alle zinnen prikkelt en regelmatig verrast omdat het grenzen verlegt. Het Forum is de naam en Groningen de winnaar.
Iedereen blij? Om de dooie donder niet, in de verte klinkt altijd het apatische gemekker van de tegenstanders. Om misselijk van te worden, zo zwabberen de tegenargumenten. Ze hebben nooit eens een concreet punt, altijd koffiedik kijken en inspelen op sentimenten. En die lui zetten niet eens een fatsoenlijk onderzoeksbureau aan het werk, ze verzinnen alles bij elkaar. Het Forum daarentegen zorgt keurig voor gedegen onderbouwing, met deskundige rapporten van derden. En die derden hebben hun huiswerk goed gedaan! Zo is berekend dat als het Forum er eenmaal staat, er 600.000 mensen extra naar Groningen komen. Is dus gewoon in de pocket.
‘Dat wil ik dan eerst wel eens zien’ hoor je de tegenstanders dan honend zeggen. Domme opmerking, je wilt eerst zien of het Forum de doelen haalt die beloofd worden, terwijl je helemaal geen gebouw wil. Ach, je lacht je sowieso slap om hun meningen. Het is bijna nog erger dan de rokersmaffia.
Maar goed, die 600.000 mensen geven onderweg van het station naar het Forum ook nog eens zo’n tien miljoen euro uit. Is ook uitgedokterd. Al met al zo’n 15 euro per persoon, wat we gerust een vette opsteker voor de middenstand kunnen noemen. Te gek, al zal de Forumhater daar wel weer een zure kanttekening bij plaatsen. Maar let op, het totaalplaatje wordt nóg mooier: de komst van het Forum levert ook nog tussen de 300 en 600 banen op. Dat is evenveel als het landelijke arbeidsrendement van de JSF en die score mag de provinciehoofdstad gerust in de zak steken. Een chapeau voor de politiek is hier wel op zijn plaats, zeker in deze tijden van schaamteloosheid, declaratiedrift en graaicultuur.
Laten we stoppen met het gejammer over het Forum. Het ding komt er en het wordt hartstikke mooi. Het wordt een cultureel huis waarbij het gebouw en de inhoud één zijn, en dat heb je nergens in de wereld. Het Forum wordt onze huiskamer waar belangrijke verhalen worden verteld en waar je kunt luisteren. Het zal een waardevolle plaats in ons leven gaan innemen, zo las ik in de Forum-bijlage. Dat is toch prachtig? Waarom zouden we dat niet willen?

Plaats een reactie