Geen categorie

Column: Iets met kunst, linkse hobby’s voor rechtse mensen

Hamlet door Theatergezelschap Schraalwind. Gezien: Schouwburg Utrecht. Hierna nog te zien in Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Bussum.

De toneelvoorstelling Hamlet van Schraalwind zou het helemaal zijn. Veel gevechten en veel spanning, al belooft het lege toneel niet veel goeds. Middenop het podium staat een grote tafel. De ene keer zitten er mensen aan te eten en even later staat de tafel zogenaamd ineens op een slagveld. Weer verderop in het verhaal is de tafel zelfs een sloot waarin een vrouw verdrinkt. Regisseur Jos Immendaal heeft erg veel fantasie want heel duidelijk is het niet. Helemaal raar is het einde als twee gasten elkaar neersteken in een gevecht, zodat er geen winnaar is, al vindt niemand dat erg belangrijk als je het stuk mag geloven. In een ander deel van het toneelstuk zitten een man en een vrouw gif te drinken uit wijnglazen (alsof je dat niet doorhebt) en er is een vrouw die zowel de moeder als de dochter speelt. Het is zo nep allemaal.
Hamlet, de hoofdpersoon, is een soort joker in een raar pak die op toneel zijn vader vermoordt, alsof het niets is. De acteur doet overdreven gek en daarom komt hij met de moord weg. Ze vinden hem vast ontoerekeningsvatbaar. Lekker makkelijk, als je het mij vraagt. Ik zou zeggen: oppakken en voor veertig jaar in de cel (bijvoorbeeld de tafel op toneel, die toch al van alles is).
Als theatergezelschap Schraalwind zo doorgaat, dan bestaan ze over een jaar niet meer. In de zaal zaten ongeveer zestig man, van wie meer dan de helft vrienden van de toneelmensen leken. En die hoeven natuurlijk geen kaartje van twaalf euro te kopen.
Als je het serieus bekijkt is Schraalwind gewoon niet zo goed als ze zelf denken. Na de show stonden de acteurs bier te drinken in het theatercafé en deden ze alsof ze enorm hun best hadden gedaan. De air straalde er vanaf. Daaraan kon je goed zien dat het acteurs zijn.
Al met al is Hamlet niet de klassieker die wij gehoopt hadden te zien. Het kan veel spannender en we vragen ons daarom hardop af: is er niets beters te krijgen in de wereld dan dit soort zwakke zooi? Want laten we wel wezen: als je zo graag mensen naar het theater wilt lokken, dan kom je toch niet aanzetten met onnozele types die elkaar zomaar neersteken, vergiftigen of vervelen met overdreven geklets? Wij snappen om die reden prima dat er niet bezuinigd wordt op het circus. Daar is een clown tenminste nog gewoon een grappig figuur en geen verwarde moordenaar.
Nog iets: de garderobe was niet gratis, dus we hebben op onze jas moeten zitten. Dat was ook een minpuntje.

(een van de vijf sterren)

Plaats een reactie