Geen categorie

Ik, documentaire over Pieter van Oudheusden (1957-2013)

pieter_van_oudheusdenOp 11 november jongstleden overleed Pieter van Oudheusden. Ik kende Pieter als collega-recensent van het tijdschrift Zone 5300 en hij was de eerste lezer van mijn roman ‘Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed’ die in 2005 verscheen. Pieter was degene die met de titel kwam: het zinnetje stond ergens halverwege het boek en het dekte volgens hem de lading. Zo zag Pieter wel meer en dat maakte hem niet alleen een ideale eerste lezer en recensent, maar ook een begenadigd vertaler, journalist en tekstschrijver. Pieter is maar 56 jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een hersentumor.

Vannacht was op Nederland 1 de documentaire ‘Ik’ te zien over Pieter. Daarin wordt hij gevolgd in zijn laatste dagen: ‘hij ondergaat een persoonlijkheidsverandering door de hersenschade die een tumor bij hem veroorzaakt. Zijn vrouw Annette moet leren leven met een nieuwe man.’

Ingrid Hijsman schreef er een inleidend artikel over. Aimée de Jongh, één van de vele striptekenaars met wie Pieter werkte, schreef een mooi in memoriam. Dat deed ook stripjournalist Michael Minneboo.

De documentaire kijk je hier.

Plaats een reactie