Geen categorie

Intuïtie

Eén goed voornemen heb ik in ieder geval direct bij de kop gepakt. In het jaar 2010 gaan de woonkamer, de slaapkamer en de werkkamer op de schop. Grondig, zodat ik voor de komende jaren gebeiteld zit in een moderne en trendgevoelige leefomgeving die bij me past. Het was om die reden een geschenk uit de hemel dat er afgelopen zaterdag in deze krant door tien noordelijke interieurspecialisten vooruit werd gekeken, aan de hand van de prangende vraag: wat worden de woontrends voor het nieuwe jaar?
Blocnote op schoot, geen half werk. Worden het aardekleuren of toch vrolijk en uitbundig, om tegenwicht te bieden aan de algehele malaise in de wereld? Rondjes, vierkantjes, recht of scheef, teruggrijpen naar vroeger of helemaal anders? Laat ik voorop stellen dat dit zo ongeveer mijn denkpalet was, voordat ik aan de Wonen&Co-bijlage begon.
Als ik de woonspecialisten mag geloven, wordt alles in ieder geval totaal anders. Zoals het nu is, is het niet meer in orde, omdat onze huidige interieurs horen bij een tijd die is geweest. De tijd van consumptie, ontbossing en terreur. We ‘moeten’ terug naar de bron, zo las ik, met eerlijke materialen, zoals wol en vilt, en country is daarbij het toverwoord. Country betekent warm, eerlijk, sober en met veel naturellen en witten.
Ook ‘moeten’ we niet vergeten iets eigens aan onze huiskamers toe te voegen, want dat zie je ook in de trends doorschemeren: knutselige huisvlijt is hot. Alleen dan ontstaat het ideale Maggi-interieur, met iets van Ikea en iets van jezelf. Of van Vos, het is natuurlijk maar net hoe je zelfgetimmerde bijzettafeltje met Staphorster stipwerk past bij je fonkelnieuwe Gispen-stoel.
Mijn trendgevoeligheid lag halverwege Wonen&Co al helemaal overhoop. Ik wil best huiselijke gordijnen, maar wat is een huiselijke kleur? Ik neem gerust oranje-okeren sierkussens, als knipoog naar de jaren zeventig, maar past dat wel bij mijn duurzame driezitter? En waar is plaats voor mijn intuïtie als groen sowieso de accentkleur wordt? En alle dingen voor de sier, die ineens volkomen passé zijn, wat moet ik daarmee? Eén van de specialisten vatte mijn twijfel samen in zijn woonwens voor 2010: leef bewust, weet wie je wil zijn en woon op je gevoel.
Mijn blocnote is leeg, ik weet niet wie ik wil zijn en mijn gordijnen kunnen echt niet meer. Tot zover mijn andere goede voornemen: leef bij de dag en maak je niet zo sappel.

Plaats een reactie