Geen categorie

Joint Strike Floortje

Je kunt er nog net geen lid worden van de NAVO, maar verder is de Herestraat op zaterdagmiddag het walhalla voor opdringerige ledenwervers die je proberen te verleiden om bij hun clubje te komen. Het zijn er ondertussen zoveel dat ze tezamen een soort erehaag vormen, waar je als argeloos winkelpubliek tussendoor moet. Ze staan er in kleurige bodywarmers en sponsorwindjacks en stappen brutaal op je af met de onvermijdelijke vraag of ze je even wat mogen vragen. Doodmoe word je van die lui, want je moet op je vrije dag om de haverklap zeggen dat je geen tijd hebt.
Sinds een maand of wat is het leurdersgilde uitgebreid met figuren die je voor iets meer dan vijf euro bij hun omroep willen inlijven. De ene voor het rechtse tegengeluid, de ander voor een evenwichtig verhaal over moslims, een derde voor de stem uit het dierenrijk en ik werd staande gehouden door een meisje met een driftige blik dat me namens Llink wilde interesseren voor een lidmaatschap. “U weet wel, dat is de groene omroep die tenminste echt wat aan de wereld wil veranderen.”
Ja, die omroep ken ik wel. Hadden het best voor elkaar, totdat ze op het onzalige plan kwamen om nota bene Floortje Dessing als boegbeeld te kiezen. Onbegrijpelijk. Flying Floor heeft in d’r loopbaan al meer vlieguren gemaakt dan een F16-piloot in zijn hele carrière en heeft daarmee eigenhandig en zonder scrupules bijgedragen aan de vernietiging van een heel regenwoud. Ze krijgt per jaar bijna twee ton van Llink om vrolijk verder te vliegen over onze kreunende aardbol, op zoek naar stukjes ongerepte natuur waar zij vervolgens op een scooter doorheen tuft met een cameraploeg achter zich aan. Floortje en Llink, dat is hetzelfde als Geert Wilders benoemen tot ambassadeur van Nederland in Londen of Robert Mugabe vragen om onze kredietcrisis op te lossen.
Afijn, zo stond ik het strijdlustige ledenwerfmeisje de les te lezen, toen een ander Llink figuur zich in de discussie mengde. Haar inbreng maakte een einde aan alle illusies. “Floortje is al jaren een groot voorstander van de spaarlamp en soja-yoghurt. Daarmee toont zij enorm veel betrokkenheid en daar hoor ik u niet over.”
Ze gaf me een boekje. “Hier hebt u een folder, denk er thuis nog maar eens over na. Er zit ook een tegoedbon bij voor een hamburger van McDonalds, dus als u straks trek krijgt…” Even later zag ik de dames in een gigantische Llink-Hummer stappen. Betrapt lachte de onnozelste naar me. “Zit een roetfilter in, hoor, dus heel erg slecht voor het milieu is deze auto niet.”

Plaats een reactie