Buro05, Noorderzon & Literaturia

Jubileumeditie Literaturia 2012 geslaagd

Gisteren was de uitloper van Literaturia, aan de Hoge der A tijdens de festiviteiten rondom Bommen Berend. De kinderen van de Nassauschool traden op voor een vol plein met geïnteresseerde poëzieliefhebbers: de speciale dichtbundel die zij met de Stadsdichter van Groningen hadden gemaakt werd gepresenteerd met voordrachten van meer dan twintig kinderen. Er zijn nog enkele exemplaren van de bundel over, dus wie er nog geen heeft, moet snel zijn.

Met de presentatie van ‘Feest nu in de stad’ zit de jubileumeditie van Literaturia erop. Met vijf drukbezochte avonden in de Brasserie van het Paleis, een vol plein aan de Hoge der A én het succesvolle poëzieproject van RUG-huisdichter Jet Langerak heeft Literaturia op verschillende manieren de literatuur onder de mensen gebracht.
Ook de voorstellingen in de Desdemona, dé uitvalsbasis van Literaturia, waren zeer goed bezocht, met uitverkochte voorstellingen van Buddy Wakefield, Winterjong, Spilt Milk en Die Toffe Gasten (in de Spiegeltent).
Met bijna 1600 bezoekers is Literaturia weer wat verder gegroeid: met name de Vlaamse voorstellingen op de eerste zaterdag (die vanwege de warmte op het terras voor de Desdemona plaatsvonden) waren in trek.
Pers en bezoekers waren unaniem positief over de programmering, zoals Dagblad van het Noorden het verwoordde: ‘Literaturia heeft het programmatisch goed voor elkaar’ en ‘het is alles behalve een dooie boel’. Grootste compliment: ‘Noorderzon heeft als vernieuwend en gedurfd Performing Arts Festival een literaire programmering die daarbij perfect in de pas loopt’.
Volgend jaar is Noorderzon 2013 van 15 tot 25 augustus. Die datum staat al in mijn agenda gebeiteld.

Plaats een reactie