Stefan Nieuwenhuis (Eerbeek, 1972) studeerde Nederlands en Journalistiek aan de RuG. Is artistiek leider van het Groningse culturele productiehuis Buro05 en in die hoedanigheid onder meer verantwoordelijk voor de literaire programmering van het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen en Festival Sunsation in Dronten.
Schrijft recensies over strips en graphic novels voor NRC Media (NRC en NRC Next), Stripgids, Zone 5300, Tzum en Stripschrift.
Van januari 2011 tot en met januari 2013 was hij Stadsdichter van Groningen.
Is als (poëzie)docent verbonden aan de Schrijversacademie en acquirerend redacteur bij Goldstein & Katz House of Books.

Stefan Nieuwenhuis op Wikipedia

Bij uitgeverij Vassallucci verscheen de Van Speijk-bundeling ‘Dan liever de lucht in!’ en de Nooit Grappig scheurkalender (waarmee hij eerder furore maakte op de VARA-radio bij Stenders Vroeg). Later verscheen bij uitgeverij Passage zijn debuutroman ‘Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed’ en bij uitgeverij Pegasus ‘Mijn vriend Charms heeft het goed begrepen’, over het leven en werk van de Russische absurdist Daniil Charms. Bij Wolters/Noordhoff verschenen tot op heden twee edities van het Knalgele Boekje voor scholieren, geschreven en samengesteld met Lonneke Kok.

Daarnaast verscheen ´Snackhal Leo´, een bundeling met teksten van cabaretduo Die Toffe Gasten, waarvan Nieuwenhuis samen met Karel ten Haaf ieder de helft is. In augustus 2012 verscheen de tweede bundeling van Die Toffe Gasten, ‘Broeder Hans’, bij Uitgeverij kleine Uil, samen met de dvd ‘Super en geweldig’. In januari 2013 verscheen ‘Stad in Verzen, Groningen op de kaart in poëzie en foto’s’, het slotproject in het kader van het stadsdichterschap.

In juni 2016 verscheen Duplex, een bundeling met grafische gedichten van Nederlandse en Belgische dichters en striptekenaars: een project waarvoor het Nederlands Letterenfonds een reis- en werkbeurs verschafte in het kader van de Wanderlust-regeling. Daarvan verscheen later een Britse versie (in 2018) en een Spaanse versie (in 2020). Zijn nieuwste boek is een roman: ‘Zo vergeefs is het niet’.

In 1996 richtte hij het tijdschrift Van Speijk op, waarvan tot op heden 31 nummers zijn verschenen. In september 2014 verscheen de tweede Van Speijkbundel ‘Kruitvat’.