Buro05, Noorderzon & Literaturia

Literaturia dag 2: Joost Vandecasteele

401712_212487628833568_1571049907_aBrusselaar Joost Vandecasteele maakte het de aanwezigen in de Desdemona-tent niet gemakkelijk gisteravond. De schrijver die het grote woord niet schuwt en geen onderwerp uit de weg gaat, schotelde het publiek een kwartet korte verhalen voor over macht, seks en censuur, afgewisseld met korte filmpjes en wrange intermezzo’s die de massacultuur op de hak nemen.

Vandecasteeles werk is heel intensief, zeker op een lome zaterdagavond als die van gisteren. Koppie erbij, maar eenmaal in zijn gedachtegang geraakt zijn de teksten van Vandecasteele als een ketting met mooie pareltjes. Tel daarbij op zijn unieke en gedreven voorleeskunst en we kunnen zeggen dat zijn voorstelling veel had van literaire topsport, waarbij zowel voordrager als luisteraar in goede conditie zijn.

Plotseling extra actueel gezien de controverse rondom het werk van Harma Heikens op Noorderzon, las Vandecasteele een gedeelte uit zijn nog te verschijnen roman voor, die in het voorjaar van 2016 bij uitgeverij Lebowski verschijnt: een passage over censuur en macht.

Plaats een reactie