Geen categorie

Met (een) twist

Las laatst een stukje over het Groninger Museum in een landelijke avondkrant. Altijd apart, iets over je eigen stad te lezen wat net zo goed bedoeld is voor de rest van Nederland. Spannend ook, in de hoop dat onze stad er niet op een of andere manier schlemielig uit te voorschijn komt. Zoals toen met die brandende wc-rollen of het ongeldige referendum.
Maar deze keer was het helemaal top. Het stukje was één groot swingend verhaal met prachtige citaten. Zonder dollen, het was pure citypromotie. Het ging zo van: hé mensen, moet je luisteren, we hebben hier in Groningen een prachtmuseum neergezet voor 90.000 bezoekers per jaar, maar ondertussen lopen 250.000 kunstliefhebbers de vloeren aan gort en zijn er te weinig toiletten. We moeten de succesformule dus grondig verbouwen en verven. Dat kost vijf miljoen, maar dan heb je er een museum voor terug dat je van verre tegemoet blinkt.
(Meteen een les voor de bouwers van het Forum: niet bezuinigen op de vloerbedekking, want daar lopen straks jaarlijks meer dan zes keer zoveel mensen de deur plat.)
In het heerlijke stuk was directeur Kees van Twist prominent aan het woord. Eigenlijk leunde het hele verhaal op zijn uitspraken en dat maakte het zo verdomd goed. Laatst, het was volgens mij een zaterdag maar het kan evengoed een vrijdag zijn geweest, kwam ik Van Twist in de Folkingestraat tegen. Of althans, ik zag ‘m lopen. Onberispelijke verschijning hoor, ik kende hem alleen als talking head van televisie en dan krijg je bij lange na niet het totaalplaatje te zien. Ik was daarom des te verrukter te lezen dat hij zo’n uitgesproken man is. In het stuk werd hij twee keer geciteerd met ‘dit moet en dat moet…’ en bovendien begonnen twee zinnen met ‘Van Twist wil…’ Met andere woorden: iemand met een duidelijk doel voor ogen, die niet gaat zitten wachten tot één of andere beleidsnono de moeite neemt een pen op te pakken of eens een kijkje komt nemen.
Het mooiste bewaarde ze in de krant voor het laatst. Van Twist wil een half jaar dicht om de boel te verbouwen, om dat hij hier “geen Amsterdamse toestanden” wil. Pats, recht in het gehavende gezicht van de randstedelijke grootmuilen! Daar verzakt alles, terwijl wij boven onszelf uit stijgen. Precies de goeie instelling.
En daarom: geachte meneer van Twist, beste Kees, kunt u zich niet alsnog aanmelden als kandidaat voor het burgemeesterschap? Mijn zegen, voor wat het waard is, heeft u!

Plaats een reactie