Literatuur & Poëzie

Mijn nieuwe roman komt eraan: Zo vergeefs is het niet vanaf 4 november in de winkel

Het heeft even geduurd, maar begin november ligt mijn nieuwe roman in de winkel: Zo vergeefs is het niet.  De achterflap kondigt het aldus aan:

Je wordt geen dichter, dat bén je. Het is een manier van leven, een noodzaak. Hein Heusz heeft de keuze gemaakt. Hij leidt uit alle macht een dichterlijk bestaan. Dat valt vies tegen, maar nutteloos? Nee. Zo vergeefs is het niet.

De uitgever, niet vies van een pakkend citaat, een curieuze nuancering en een zorgvuldige overdrijving, meldt:

In Zo vergeefs is het niet portretteert Stefan Nieuwenhuis (1972) op meesterlijke wijze het bedompte wereldje van de poëzie. Inzet is de strijd om het stadsdichterschap, waar Hein Heusz, de hoofdpersoon van deze roman, als winnaar uit tevoorschijn hoopt te komen. Om dit einddoel te bereiken verkondigt hij onvermoeibaar dat andere dichters er niks van kunnen en hijzelf zo’n beetje de enige redding is van de dichtkunst. Zelfs het via aanpassingen salonfähig maken van zijn poëzie is voor Hein geen probleem – als hij maar de nieuwe Stadsdichter wordt. En eindelijk een beetje erkenning krijgt.
Na het succes van zijn debuutroman Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed (2005) komt Nieuwenhuis vijftien jaar later met een minstens zo sarcastische opvolger. Ga dat lezen!

Binnenkort lees je hier (en elders) meer over het verhaal. Voor nu volsta ik met het voorplat van de roman, dat is getekend door Typex – ongeveer de beste stripmaker van Nederland en auteur van de biografie van Andy Warhol en de Volkskrant-strip Je moeder! Op de illustratie zien we de figuren die een rol spelen in het boek: de twee heren die leunen op het woord ‘vergeefs’ zijn Leon van der Wieken (links) en Hein Heusz (rechts).

Reacties uitgeschakeld voor Mijn nieuwe roman komt eraan: Zo vergeefs is het niet vanaf 4 november in de winkel