Geen categorie

Ooit

Ik had het kunnen weten. Mijn gloednieuwe schoenen voelden nog stug aan en toch zei ik tegen de verkoopster dat ik er direct mee naar huis zou wandelen. Dus gingen mijn oude aftrappers in de tas en was ik de hoek nog niet om of mijn hakken deden al zeer. Om van schoeisel te wisselen, ging ik op één van de bankjes zitten op de kop van de Vismarkt, waar vroeger de Society Shop zat. Het rijtje bankjes is al jaren de hangout van een groepje Groningse senioren dat er dagelijks het leven van commentaar voorziet. Terwijl ik mijn versleten schoenen weer aantrek, hoor ik ze zeggen dat het weliswaar slechter gaat dan ooit, maar dat zowel Sinterklaas als de Kerstman dieper in de buidel hebben getast dan ooit. Eén van de aanwezigen weet te vertellen dat op woensdag 24 december meer is gepind dan ooit, namelijk 10,7 miljoen keer. Net voordat ik op mijn vertrouwde gympen verder wil lopen, meldt een meneer in een scootmobiel dat het nieuwe voetbalseizoen al eind juli begint, “vroeger dan ooit.”
Op de hoek van de Vismarkt en Pelsterstraat deelt een mevrouw folders uit over onze aarde en hoe we er een potje van maken. Ze kijkt er ernstig bij, want iedereen weet dat het de laatste jaren warmer is dan ooit. Dat komt door de CO2-uitstoot. “Je ziet het ook aan de stijging van de zeespiegel en het smelten van de ijskap”, zegt de ecodame, “het gaat sneller bergafwaarts dan ooit.”
Bij Huis de Beurs kom ik een vriendin tegen die me vertelt dat ze maar liefst tien staatsloten heeft gekocht. “Is een bekend gegeven”, zegt ze, “als het slecht gaat met de economie, kopen mensen meer loten.” Dit jaar, u raadt het al, meer dan ooit.
In de Folkingestraat denk ik nog even na over wat ik zonet heb gehoord. Het is waar: we leven in een overtreffende tijd. Alles is meer, beter, slechter, groter, minder, erger en duurder dan ooit. De Olympische Spelen? De grootste ooit. Het aantal faillissementen wereldwijd? Meer dan ooit. Het vuurwerk dat we straks de lucht in schieten? Zwaarder dan ooit, en misschien kopen we er meer van dan ooit. De prijzen aan de pomp? Afgelopen zomer hoger dan ooit, sindsdien sneller gedaald dan ooit. Voedselbanken? Meer klanten dan ooit.
Inmiddels zijn we een paar dagen verder en heb ik mijn nieuwe schoenen ingelopen. Ze zitten heerlijk. Of zoals je dat tegenwoordig hoort te zeggen: ze zitten heerlijker dan ooit.

Plaats een reactie