Geen categorie

Recensie: Becky Cooper – Mapping Manhattan

MappingManhattan06721J12_13-1-2Een goed idee is het halve werk. Geef iemand een lege plattegrond van New York en vraag ze naar hun verhalen, hun herinneringen en gedachten. Laat het ze vertellen, tekenen, aanwijzen en bundel deze geschiedenissen in een prachtig vormgegeven boekwerk. Becky Cooper, een 24-jarige carthografe en schrijfster, deed het en het resultaat verscheen onlangs als Mapping Manhattan, a love (and sometimes hate) story in maps by 75 New Yorkers.

In Mapping Manhattan vinden we kaarten waarop New Yorkers, waaronder een enkele bekende zoals bijvoorbeeld Yoko Ono, hebben aangegeven waar ze wonen en waar ze hun boodschappen doen, hoe ze hun rondjes wandelen en waar ze de Jehova’s getuigen tegenkomen. Anderen kleuren de kaart waarmee ze laten zien waar ze vaak zijn en waar nooit. Er is een kaart die vertelt waar je als voetganger het beste kunt zijn, waar handschoenen, oorbellen en parapluies zijn verloren, waar je het meeste geld kunt verdienen (oftewel: als je deze stad voor jou kunt laten werken, dan maak je het, anders ben je reddeloos verloren) en in het verlengde ervan staat er op over de hele lengte van een andere plattegrond in grote rode letters ‘Struggle’ geschreven. Een bijdrage bestaat uit een minuscuul kruisje in Hyde Park: ‘met my wife’ en de pagina ernaast is ingeruimd voor de kaart die we het beste kunnen omschrijven als ‘exen en slapies’.

Tussendoor vertelt Cooper in korte intermezzi over bepaalde delen van de stad, waarin ze in anekdotische observaties het dagelijkse leven probeert te vangen. Zelf noemt ze het boek -als verslaglegging van haar project- een voorbeeld van antropologische psychogeografie, omdat de plattegronden uiteindelijk meer zeggen over de makers ervan dan over de stad. Allemaal best, het mooie van Mapping Manhattan zijn de kleine, particuliere verhaaltjes van inwoners en de verschillende invalshoeken. Je ziet de hobby’s, humor en teleurstellingen door alles heen.
Met het verschijnen van dit boek is het project nog niet af. Becky Cooper gaat gewoon verder met het (laten) optekenen van herinneringen en verhalen, via haar website mapyourmemories.com.

Mapping Manhattan – Becky Cooper (Abrams, 16,00)

Plaats een reactie