Geen categorie

Recensie: Kim Fowley – Lord of Garbage

fowley_kim~_lordofgar_101b(deze recensie verscheen eerder in Zone 5300, nummer 101, juni 2013)

“Ik ben beter dan Elvis, JFK en The Beatles, omdat ik Kim Fowley ben,” zegt de zelfbenoemde God van Rock ’n Roll in het eerste deel van zijn autobiografische drieluik, Lord of Garbage.
Producer, muzikant en cultfiguur extravaganza Fowley is wat je noemt groter dan het leven zelf. Dol op aandacht, zeventienjarige meisjes met dikke tieten en zichzelf, heeft hij sinds begin jaren zestig minutieus gewerkt aan een oeuvre en een imago waar je U tegen zegt.
In het eerste deel van Lord of Garbage lezen we over zijn eerste dertig jaar. Fowley kon praten met tien maanden, las boeken als anderhalfjarige en dreef niet lang daarna iedereen tot wanhoop. Tamelijk bizar voor een autobiografie. Zijn groteske, aanstellerige levensverhaal -uiteraard opgetekend in de derde persoon- wordt in Lord of Garbage gelardeerd met poëzie waar de honden geen brood van lusten.
Het klinkt allemaal niet als een aanbeveling, maar wereldwijze types weten allang wat ze aan Lord Kim hebben: hij is de Middelvinger van het Leven, die zich sjaggerend en ritselend van het ene hoogtepunt naar het andere sleept.
Toch staan er mooie anekdotes in over Jimmy Page, Keith Moon, Jim Morrison en John Lennon, om er een paar te noemen, want zij behoorden ooit allemaal tot de entourage van de man die er waarachtig toe deed in die tijd, afijn, u begrijpt het.
Kicks Books is de boekentak van het New Yorkse Norton-label dat onlangs op een kletsnatte manier in het nieuws kwam: door de storm Sandy was de kelder met de hele vinylvoorraad onder water komen te staan. Veel mensen hadden daar graag het repertoire van Fowley zien ronddobberen, maar helaas: Hollywood’s sleaziest slimeball heeft zichzelf keurig op het droge weten te houden, zoals de drie verzamel-LP’s met voornamelijk novelty-nummers geproduceerd door Fowley in de periode van 1959 tot 1969, mét zeer uitgebreide, bovenmenselijke linernotes door de Messias van Sunset Boulevard zelf.

Kim Fowley – Lord of Garbage (Kicks Books, 13,95)
Kim Fowley – One man’s garbage, Another man’s gold en King of the creeps (Norton records, 15,95)

Meer lezen over Kim Fowley? Je krijgt het niet completer dan dit excellente artikel/interview van Peter Bruyn.

Plaats een reactie