Geen categorie

Recensie: Michael Hearst – Unusual Creatures

unusual creatures(deze recensie verscheen eerder in Zone 5300 nummer 100, februari 2013)

Wie een poging doet de bezige New Yorker Michael Hearst (1972) te beschrijven heeft aan acht slashes niet genoeg. Om onze ruimte nuttig te besteden is een verwijzing naar zijn Wikipagina het voordeligst. De frontman van de eclectische klezmer-folkband One Ring Zero heeft zijn werkterrein onlangs verder vergroot met de publicatie van het boek Unusual Creatures, met -natuurlijk- een begeleidende solo-cd onder de naam Songs for Unusual Creatures.
Unusual Creatures is eigenlijk een verzameling superduperdieren in boekvorm. Net als de Albert Heijnse evenknietjes staan er in het boek luchtig verzamelde wetenswaardigheden over onbekende, schattige en drollige beesten. Wist u bijvoorbeeld dat veertig procent van alle insecten op aarde kevers zijn en dat veertig procent van alle muziek op oldie-radio van de Beatles is? Kortom, interessante weetjes voor grote kinderen.
Wat het boek nog mooier maakt is de vormgeving en die is stevig in handen van Rotterdammer Jelmer Noordeman en het Amsterdamse Elasticbrand, bestaande uit Christie Wright en Arjen Noordeman. Vooral het kleurgebruik is puik en kan met gemak meedingen als Highest rated op Adobe’s Kuler.
Tekst, illustraties en vormgeving maken van Unusual Creatures een kek bladerboek, dat net zo makkelijk in de reguliere boekenkast past, als op de eyecandy-plank of -tafel.
De cd is een instrumentale curiositeit met zestien liedjes die ‘passen’ bij de dieren uit het boek. Daar is fantasie voor nodig, maar leuk is het wel. Veel gekke instrumenten en typische arrangementen. Bijna net zo geestig als Hearst’s eerdere solo-project Songs for ice cream trucks, een klassieker in het zelfbedachte genre.

Michael Hearst – Unusual Creatures (Chronicle Books, 16,99)
Michael Hearst – Songs for Unusual Creatures (Urban Geek records, 13,95)

Plaats een reactie